Српска не може гpaдити будућност у оквиру БиХ

04.08.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да је БиХ створена у Дејтону готово изгубљена и да је свих ових година међународна заједница настојала да уруши Републику Српску, а ојача унитарну БиХ, која је антисрпски пројекат.

„Све друге аутономије у Европи живе слободан живот и покушавају да веома легитимно ојачају своје аутономије. Само код нас се покушава свим силама, и јавним и тајним, са свих страна, укинути наша аутономија“, нагласио је Додик вечерас у Новом Саду, након састанка Срба из региона са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је за РТС рекао да је на састанку код Вучића, који је добар формат и прилика да се разговара о свему, закључено да Срби у земљама које су настале распадом бивше Југославије веома лоше пролазе и дио су сталних институционалних прогона, те да је било ријечи о концепту програма како ојачати српске институције у земљама гдје Срби живе.

„Чињеница је да је из Хрватске прогнано 250.000 Срба. Чињеница да у Сарајеву данас живи само 1.333 Срба, а да их је 1991. године тамо било 150.000 говори о томе колико је наше страдање. Они данас када их сретнем имају страх, немају никакву слободу изражавања, док су Бошњаци веома заступљени у институцијама Српске. Код Срба у Хрватској се шири стални страх. Немају храбрости да изнесу национално припадништво, нити језик којим говоре. То није случај у Србији и Републици Српској. Припадници других имају потпуно право на изношење националних идентитета“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да институције Србије и Српске функционишу беспријекорно, те да је, као што је Република Српска важна за Србе у Федерацији БиХ, тако и Србија важна за Србе ма гдје се они налазили.

Архива