Српска неће спроводити одлукy Уставног суда БиХ

18.08.2017 Актуелно

 

„Ми нећемо довести до тога да Република Српска на овај начин буде понижена“, нагласио је Додик.

Он је рекао за „Спутњик“ да је озбиљан преседан направљен око имовине јер то може да послужи као прича о томе да се сва имовина, не само војна, него и путеви, сви јавни објекти, шуме и остало књиже на нивоу БиХ.

„Када суд донесе такву одлуку, шта да ми урадимо? А, у Уставу БиХ пише да Република БиХ, која је до тада имала такав статус, наставља да ради као БиХ са унутрашњом организацијом и правима предвиђеним овим уставом. И тај устав игноришу. Позивају се на 1991. годину. То је невјероватно, али морају да знају да ћемо реаговати у сваком случају“, истакао је Додик.

О изјави лидера СДА Бакира Изетбеговића да је међународна заједница још прије десет година почела да напушта Бошњаке, Додик је рекао да је то фингирана прича у којој Изетбеговић жели да поново придобије странце да му се правдају.

„Они су је напустили оног тренутка када Турска долази у проблеме са Западом, мало се губи интерес. У практичном смислу, и сада су они који сједе у Сарајеву спремни искључиво да подрже политику Изетбеговића и муслимана, не уважавајући никакве реалне односе“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, чињеница је да је Изетбеговић значајно политички пропао и да нема неке посебне снаге, и можда га странци заобилазе.

„Али, знам да се у Сарајеву око неких других Бошњака који рачунају да би могли да буду перспективни у будућности, плету разне интриге које треба да их доведу на власт и да буду послушни тој међународној заједници“, рекао је Додик.

Хипотетички говорећи, каже Додик, када би данас међународна заједница престала да навија за Бошњаке, превише је тога учинила у прошлости да би могла да амнестира или да глуми неутралност у том погледу.

„Бакиру Изетбеговићу увијек фали више и зато прозива међународну заједницу“, рекао је Додик.

Архива