Срби имаjy суверено право да одлучујy о својој судбини

07.08.2017 Актуелно

 

У декларацији ће, према ријечима Додика, бити наведени сви важни елементи и активности које треба спровести да би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и заштитиле све српске заједнице, без обзира гдје се налазиле – у региону и цијелом свијету.

„Имамо суверено право да одлучујемо као народ о својој судбини. Декларацију треба посматрати само на тај начин“, рекао је предсједник Српске за „Вечерње новости“.

Додик је нагласио да овај документ није никаква пријетња никоме, нити великосрпски пројекат.

„Кад год Срби покушају да се заштите, непријатељи нас оптужују за националистичке аспирације. А шта је са њиховим аспирацијама које су биле усмјерене ка томе да истјерају Србе?“, упитао је Додик.

Он је за као примјер навео протјеривање Срба из Хрватске у акцији „Олуја“, као и из Сарајева у којем је било 157.866 Срба по попису из 1991. године, а 2013. године само 1.333, истичући да су Срби истјерани и побијени у многим другим мјестима.

Додик је додао да би документ требало да буде готов на јесен, усвојен у парламентима Србије и Републике Српске, а затим ће га званично представити он и предсједник Србије Александар Вучић.

„Циљ је да на почетку овог вијека имамо документ који може да истрпи вријеме које долази, да остане у власништву генерација Срба ма гдје били, као оријентир за национално и политичко дјеловање“, рекао је Додик.

Он је навео да Срби прошли вијек с правом могу да прогласе страдалничким, што је опомена и обавеза да у наредним деценијама учине све да избјегну нова страдања и да истовремено ојачају национални идентитет и националне државе – Републику Српску и Србију.

Архива