СНСД, ДНС и СП: Парламент Српске да усвоји статус војне неутралности

29.08.2017 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је новинарима након састанка да је став владајуће коалиције да је потребно да Народна скупштина донесе закључак о војној неутралности, подсјетивши да у Србији постоји одлука о томе, а у Српској само назнаке о томе.

„То питање треба дефинисати новом одлуком, коју би требало да усвоји Народна скупштина Републике Српске“, истакао је Додик, додавши да парламент Српске у закључцима треба да преузме обавезу даље демилитаризације у БиХ.

Он је поновио да треба донијети коначну одлуку о томе и дефинитивно усагласити став са ставом Србије.

Говорећи о актуелном питању књижења имовине у БиХ, Додик је навео да су у том погледу у Уставном суду БиХ донесене неуставне одлуке и да та имовина не припада БиХ, те оцијенио да је ријеч о насиљу правосудних институција које је директно усмјерено против институција, права и имовине Републике Српске.

Он је најавио да ће у том смислу услиједити измјене и допуне надлежног закона којим ће бити заштићена имовина Српске, односно предвиђено да не може бити књижења имовине на основу одлука органа изван Српске без сагласности парламента Српске.

Лидер СНСД-а је рекао да су коалициони партнери на данашњем састанку разговорали и о интерпелацијама које најављује опозиција у Народној скупштини, поручивши да СНСД, ДНС и СП неће гласати да се та тема нађе на дневном реду.

Он је додао да нема потребе да се о томе расправља у Народној скупштини с обзиром да је на сва та питања одговорено кроз годишње и периодичне извјештаје Владе и јавне дебате.

Додик је рекао да се власт не плаши разматрања тих интерпелација, те да су сасвим другачији подаци институција Српске, који говоре о повећаним приходима за 40 милиона КМ у буџету Српске без интервенције међународних финансијских институција.

Додик је поручио да треба разговарати о текућим питањима стабилизације, коју успјешно спроводе институције Српске.

Он је најавио и смјену главног ревизора Душка Шњеготе, за којег каже да покушава да разним тендециозним информацијама уведе јавност у заблуду у вези са одређеним чињеницама.

Додик је рекао да је смјена тима Главне службе за ревизију јавног сектора потребна имајући у виду политичку злоупотребу коју спроводи та институција, те Шњеготу позвао да поднесе оставку.

„Ревизија се бави учинцима одређених политика, а знамо да је цијели регион и свијет у проблемима када је ријеч о ефектима економских политика. Имамо озбиљан проблем у вези са катастрофалном сушом која нам је готово десетковала пољопривредну производњу“, напоменуо је Додик.

Он је навео да пољопривредна производња значајно учествује у структури БДП-а, те је оцијенио да ће бити тешко достижан очекивани раст од три одсто, већ можда од 2,5 одсто.

Додик је нагласио да је коалиција похвалила рад Владе када је ријеч о предузетим мјерама, брзим реакцијама и даљем дјеловању у том смислу.

„Разговарали смо о укупним финансијским и другим ефектима и ситуација у Српској када је ријеч о стабилности је добра. На нивоу фондова до августа су повећани приходи око 100 милиона КМ, повећани су приходи и на ставци индиректних и директних пореза, и у буџету Републике и у овом тренутку се не показују ургентним кориштење средстава у вези са клирингом који је уплаћен на рачуне Српске“, рекао је Додик.

Он је навео да ће та средства бити чувана на посебном рачуну и неће чинити дио прихода буџета Српске док коалиција не донесе коначну одлуку и предложи надлежним институцијама начин за управљање тим средствима.

Додик је рекао да је на састанку разговарано и о припреми буџета и економске политике за наредну годину, те да је договорено да буџети, на захтјев већег броја општина, више не буду усвајани у форми нацрта, већ искључиво у форми приједлога.

Он је истакао да ће то бити регулисано измјенама закона о буџетском оквиру, те да ће то убрзати доношење квалитетних одлука.

Додик је оцијенио да су односи у коалицији добри и да раде на отвореним питањима, попут питања о којима су данас разговарали, те на новим политикама за наредну годину.

„Цијенимо да постоје политички мотивисани процеси усмјерени на институције власти, медијски покривени који иду на то да проблематизују оно што није упитно и спорно“, рекао је Додик и додао да није разговарано о смјенама појединих министара.

Он је закључио да данашњи састанак шаље поруку снажне сарадње коалиције и наставка те сарадње.

Архива