Peaлнo повећање пензија од три одсто, наредне године joш два одсто

02.08.2017 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да ће се ићи на повећање од три одсто од октобарске пензије, а са додатним два одсто од фебрура или марта наредне године.

Она је додала да за пензионера повећање од три одсто није довољно, али да за буџет то представља додатних 30 милиона КМ.

Премијер Српске је подсјетила да су у претходном периоду пензије повећане за 11,5 одсто, те да је и то био процес у више корака.

„Разумијем потребе и захтјеве пензионера, али говорим са аспекта очувања буџета. Не можемо да улазимо у једну динамику плаћања која би била проблематична са аспекта неких других корисника“, поручила је Цвијановићева.

Она је напоменула да захтјев пензионера за повећење пензија од пет одсто није нов, те да се Влада руководи закључком Народне скупштине Републике Српске којим је предвиђено повећање пензија од три до пет одсто.

„Рекла сам да ћемо доћи до циља од пет одсто, након што смо већ повећали пензије за 11,5 одсто“, истакла је премијер Српске.

Она је поновила да се повећање пензија ради на рационалан начин, с обзиром на тренутне и будуће обавезе буџета, али да би лично вољела да пензије буду и двоструко веће.

Цвијановићева је закључила да су потребне интервенције и велики захвати у оквиру пензионог система, чиме се Влада и бави, али да је за то Влади потребна и подршка осталих.

Архива