Потребно артикулисати заједнички интерес српске заједнице у региону

04.08.2017 Актуелно

Додик је новинарима, уочи састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и представницима Срба из региона, рекао да је овакав формат сусрета веома значајан јер се може артикулисати на једном мјесту шта би то био заједнички интерес.

„Заједнички интерес би био да и државни органи Србије својим дјеловањем у региону, као земља која несумњиво највише доприноси стабилизацији, истакне те проблеме“, навео је Додик.

Он је истакао да се у Црној Гори гуши националног идентитета Срба у континуитету и да су ствари већ дошле до неподношљивог нивоа, што мора да изазове реаговање свих Срба.

„Добро је што је са Србима из региона организован овакав састанак да видимо какав је статус српске националне заједнице у тим државама“, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске каже да, гледајући историјску ретроспективу, треба истаћи да су Срби били они који су били доминантни у стварању бивше Југославије и да су њеним распадом „прошли најгоре од Словеније, Хрватске, БиХ, Црне горе, Македоније“.

„У тим земљама сада је српска заједница шиканирана и доведена у проблем свог функционисања. Разговараћемо заједно са руководством Србије како ћемо превазићи управо тај лош положај Срба у региону“, рекао је Додик.

Коментаришући позиве из Хрватске да треба угасити Републику Српску, Додик је навео да би Хрвати „за почетак могли код себе да угасе усташки натпис у Јасеновцу“, а не да се баве Српском.

„Мислим да је то илузорно. Српска је показала у готово немогућим условима да може политички да егзистира, да може политички да преживи разне изазове и разне пријетње које су годинама Српској наметане. Српска не зависи од тих захтјева Хрвата и било кога, хоће ли бити угашена или не“, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће Република Српска постојати све док је исказана воља народа и да постоји већ 25 година.

На питање како побољшати положај Срба у региону, а да се не „иритира међународна заједница“, Додик је рекао да је међународна заједница све вријеме била на различитим мјестима против Републике Српске и Срба, од Косова до Хрватске, БиХ, Македоније, Црне Горе.

„Глумила се нека неутралност, али све оно што је урадила међународна заједница као пројекат у БиХ, био је пројекат централизације БиХ, а то је политички потпуно неприхватљиво за Србе“, навео је Додик.

Распадом бивше Југославије, каже Додик, једино је логично било да Република Српска настане у БиХ и сада постоји оно што се зове Дејтонски споразум, за који из међународне заједнице причају да га треба поштовати, а прије тога су га „ради себе надградили“.

„Управо високи представници који су 20 година све чинили да надграде Дејтонски споразум, а сада чујемо да поново треба да подржимо Дејтон. Наравно да треба да га подржимо и ми то тражимо, и не тражимо ништа више. Нити смо авантуристи, нити се бавимо сепарацијом, али оно што тражимо, то је изворни Дејтон, а не тренинг који врше разни странци у БиХ“, истакао је Додик.

Додик је истакао изјаву потпредсједника САД Мајкла Пенса, који такође говори о томе да треба поштовати Дејтонски споразум.

„Ево, и ја позивам на поштовање Дејтона, али оног изворног, онако како пише у њему, а не оно што су себи учинили, а нама отели“, рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска и даље тражити враћање оног што јој је отето, као и укидање судова који нису у складу са Дејтонским споразумом.

Архива