Пољопривредницима до крајa мjeceцa 11 милиона КМ

08.08.2017 Актуелно

 

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић навела да ће тиме бити реализовано више од 50 одсто овогодишњег аграрног буџета, с обзиром на то да је до сада исплаћено 20 милиона КМ, као и све обавезе из 2016. године.

„То ће значити да ће све доспјеле обавезе до овог периода бити у потпуности извршене, што је атипична ситуација зато што се никада не постиже та динамика у аграру, цијенивши да највећи дио обавеза доспијева у посљедњем кварталу године“, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је рекла је да ће, уз редовно измирење обавеза, највјероватније из Фонда солидарности, бити уплаћено и пет милиона КМ кроз посебан пакет мјера подршке јесењој сјетви, а једна од мјера може бити да се повећају количине регресираног горива са 80 на 100 литара.

Напомињући да је Влада Српске и овај пут, као и када су биле поплаве 2014. године, прва у региону реаговала са сетом мјера, Цвијановићева је додала да ће пољопривредницима бити исплаћено и пет милиона КМ из клириншког дуга за капитална улагања, прије свега, за системе за наводњавање.

Након сједнице Владе Републике Српске на којој је разматран извјештај о утицају суше на пољопривредну производњу, као и приједлог могућих мјера, Цвијановићева је навела да би пољопривредници могли добити и додатних 10 милиона КМ ако буде усвојен закон о акцизама.

Она је појаснила да би тиме за пољопривреду било обезбијеђено укупно 80 милиона КМ.

„Позивамо челнике на нивоу БиХ да изврше своје обавезе у погледу овог закона, не само зато што је то дио Реформске агенде него зато што ће то значити додатних 10 милиона КМ и за пољопривреду, али исто тако и додатних 10 милиона КМ за Фонд здравственог осигурања“, поручила је Цвијановићева.

Један од закључака Владе Српске је и захтјев Савјету министара, посебно Министарству спољне трговине и економских односа, да хитно ријеши проблем са Хрватском у вези са правилником којим је ова земља повећала таксе за преглед воћа и поврћа са 12 на 270 евра или да буду уведене реципрочне мјере.

Влада Срспке закључила је и да се у оквиру Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске припреми цјелокупан приједлог краткорочних и дугорочних мјера када је ријеч о пољопривреди, које би Влада разматрала на некој од наредних сједница.

Разматрана је и информација Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“ о реализацији уговорених количина шумских дрвних сортимената у овој години и пројекцијама реализације до краја године, а премијер Српске је навела два закључка – да предузеће потпуно реализује уговорене количине шумских дрвних сортимената и обезбиједи уредно снабдијевање дрвопрерађивача у Српској за ову годину.

„Други закључак је да се у складу са ранијим договорима између двије ентитетске владе покрене иницијатива према Савјету министара и другим надлежним институцијама да би се забранио извоз трупаца и цијепаног огревног дрвета“, навела је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао сједници, изразио је задовољство што је Влада и овај пут хитно реаговала и донијела сет мјера којима ће бити помогнуто пољопривреди с обзиром на огромну штету од суше.

Подсјетивши да су пољопривредници раније имали штету од мраза, а сада од суше и града, он је рекао да су мјере Владе донесене у правом тренутку.

„Разумио сам да је данас уплаћено 5,9 милиона КМ који треба да помогну пољопривредницима, а да ће за пар седмица бити измирено још 11 милиона КМ“, навео је Додик и додао да је штета, која се још процјењује, око 50 одсто.

Он је рекао да ће бити подржана јесења сјетва кроз повећање количине регресираног горива, а на тај начин ће домаћи пољопривредници имати најнижу цијену нафте у региону.

Додик је рекао да пољопривредници са мјерама Владе могу да знају шта их чека у наредним мјесецима, иако је јасно да штета неће бити надокнађена у стоодстотном износу.

„Влада је тражила и од осигуравајућих друштава да се укључе јер и они имају одређене обавезе. Треба размотирити и мјере у вези са помоћи онима који плаћају концесије, односно да буде смањена“, рекао је предсједник Српске.

Он је додао да треба помоћи и онима који су претрпјели штету, а плаћају кредите код пословних банака или Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Архива