Народна скупштина Српске да oдлучи o НАТО-у

24.08.2017 Актуелно

 

„Имајући у виду да се НАТО већ упетљао у унутрашња питања у БиХ, сматрам да је потребно да му дамо и одговор – шта мислимо о том савезу. Тај одговор треба да буде на бази одлуке Народне скупштине Републике Српске, а не на бази универзалног политичког става“, истакао је Додик у изјави Срни.

Он је рекао да ће покушати да се о томе изгради заједнички став у Српској, нагласивши да опште расположење није у корист НАТО-а имајући у виду прошлост, а и садашњост када НАТО игнорише ставове Српске, подстиче судове да рјешавају у корист политика које они хоће, да би касније те политике поздравили, те да би само једног дана могли, без питања Републике Српске, прогласити да је БиХ у НАТО-у.

„Зато је важно да се парламент Републике Српске одреди према томе. Вјерујем да он има капацитет и снагу. Једна од идеја може да буде и референдум о НАТО-у, који би био неопходан, само треба процијенити када је вријеме за то – да ли сада или некада у будућности“, истакао је Додик и оцијенио да то питање не треба да буде рјешавано без референдума јер задире у најважнија национална питања.

Он је рекао да је књижење укупне имовине питање од великог значаја за Српску и да је потребно да се БиХ, у том погледу, врати на споразум лидера из 2012. године и да се то питање ријеши на тај начин.

„Раније је на неки начин било другачије, онда се тражило да се укњижи такозвана перспективна имовина и ми смо постигли два-три споразума у вези с тим. Један, који смо договорили Никола Шпирић и ја са тадашњим премијером Федерације БиХ Неџадом Бранковићем, који је одбио међународни фактор и то је девастирано, а касније је био споразум лидера из 2012. године који је познат јавности, али је то игнорисано да би се пребацило на терен просуђивања на суду. Овдје и мало дијете зна да ће суд пресудити на штету Републике Српске и да ће путем оног принципа који је овдје важио 500 година за вријеме владавине Турака – кадија те тужи, кадија ти суди“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се тако дешава и данас у БиХ, јер структуре у Сарајеву и туже, и суде, и отимају имовину Републици Српској.

„Имате наше представнике у Сарајеву, попут /српског члана Предсједништва БиХ Младена/ Иванића и других, који не проговарају ниједну ријеч, него кажу да ће суд то ријешити, а зна се какав је суд и шта ће он да ријеши“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је ријеч о једној потпуно атипичној ситуацији у којој нема ни „С“ од суверенитета, нити има било каквог субјективитета у вези са тим питањем.

„Питање имовине треба да се размотри на општем нивоу. У Републици Српској постоји консензус о томе да се не иде ка НАТО-у, а МАП је наравно само једна фаза која може да буде заустављена“, закључио је Додик.

Архива