Mанифестација „Вече ојкаче“ – чување аутентичног народног стваралаштва

18.08.2017 Актуелно

„Зато је важно бити овдје са нашим људима, бити дио овог дивног амбијента манастира Моштаница који вијековима свједочи о постојању Срба, наше заједнице, наше културе, наше пјесме, и вјере прије свега“, рекао је Додик новинарима код манастира Моштаница.

Он је навео да је ријеч о нечему што привлачи свакога ко је надахнут патриотизмом и припадништвом српском народу, те да зато традиционално присуствује манифестацији „Вече ојкаче“ која окупља велики број људи.

Предсједник Српске истакао је да је окупљање и извођење традиционалне пјесме значајно за очување традације Срба на овим просторима.

Манифестацију „Вече ојкаче“ отворио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Рељић је нагласио да је манифестација ревијалног карактера и да је ојкача својевремено постала бренд овог подручја и народа Козаре и Поткозарја.

„Општина Козарска Дубица и убудуће ће снажно подржавати и радити на промоцији пјесме ојкаче“, каже Рељић.

Он је додао да ова пјесма несумњиво представља нематеријално културно добро Републике Српске, те да је радо слушају становници свих континената.

„И када их заболи душа, и када их вуче носталгија, пјесма ојкача им дође као лијек. Ја желим да се гласови ојкаче што више и што даље чују“, поручио је Рељић.

У обраћању бројним љубитељима и поштоваоцима пјесме ојкаче он је рекао да је важно да млађи нараштаји преузму и његују традицију и насљеђе својих предака.

 

Архива