Joш jедна потврдa да је Уставни суд БиХ политичко тијелo

16.08.2017 Актуелно

 

Додик је у изјави Срни напоменуо да је ово само једна у низу одлука Уставног суда БиХ која је политички диригована и директно уперена против Републике Српске.

„Да будем до краја искрен, ова одлука за мене није изненађење ако се има у виду да Уставни суд БиХ у континуитету доноси антиуставне и политичке одлуке. Не постоји закон који каже да БиХ има имовину, те према томе не постоји ниједан правни основ за књижење било које локације или објекта на БиХ“, рекао је предсједник Српске.

Он је нагласио да одлука Уставног суда БиХ дубоко задире и у темеље Дејтонског споразума, јер према том споразуму Републици Српској припада 49 одсто територије, а примјеном ове одлуке омјер 49:51 биће нарушен.

„Оно што, такође, морам примијетити јесте да оваква одлука није могла бити донесена у вријеме док је у заједничким институцијама била група људи којима је интерес Српске био на првом мјесту. Како баш сада, када су људи из Савеза за промјене ушли у власт у Сарајеву, да све једна одлука Уставног суда бива уперена против Републике Српске“, истакао је Додик.

Он сматра да је „и став српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, који је практично подржао вануставну праксу да се имовина књижи путем суда, допринио свеукупној атмосфери да једна оваква скандалозна одлука буде донесена“.

„Додуше, Иванић је јавно заговарао активацију МАП-а, то јесте приближавање БиХ НАТО-у, за шта је услов управо било књижење војне имовине. Иако у јавности говори да ће БиХ пратити став Србије у вези са приступањем НАТО савезу, Иванић се на неким важним мјестима у свијету залаже управо за убрзавање тог пута. За суд који поступа по Уставу и законима став политичара није битан, али с обзиром на то да говоримо о највишем политичком мјесту у БиХ, а то је Уставни суд, онда је важан био и мој став и став Иванића, а најважнији став пар амбасада“, рекао је предсједник Српске.

Додик је позвао Иванића, с обзиром на то да је Предсједништво БиХ надлежно за питање одбране, да учини све да питање имовине врати на договор лидера из 2012. године и да спријечи праксу суда којом се отима имовина Републике Српске.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат „Велики Жеп“ у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Архива