Изетбеговић жели да овлада ОБА-ом БиХ као својим алатом

01.08.2017 Актуелно

 

Кошарац је нагласио да је циљ СНСД-а вршење демократског надзора над радом ОБА БиХ, да извјештаји и информације буду подношени у складу са законом.

„Изетбеговић, СДА, али и СДС не желе да постоји демократски надзор над радом ОБА јер се зна да то припада опозиционим партијама. Циљ СНСД-а је да буде вршен парламентарни надзор над ОБА, што је у свим демократским земљама присутно и урнек понашања. Овдје је дефинитивно и то проблем“, рекао је Кошарац.

Он је од менаџметна ОБА затражио одговор када су у складу са Законом о ОБА доставили било какву информацију надлежним институцијама Републике Српске.

„Законска је обавеза ОБА да информације доставља предсједнику Републике Српске Милораду Додику, потпредсједницима Српске /Јосипу Јерковићу и Рамизу Салкићу/, предсједнику Владе /Жељки Цвијановић/ и предсједнику Народне скупштине Републике Срспке /Недељку Чубриловићу/. Нису достављали никад никоме“, наглашава Кошарац.

Он је рекао да нису тачне тврдње СДС-а да СНСД изражава нервозу јер не може сазна о предметима у Тужилаштву БиХ, због чега је мета замјеник директора ОБА Трифко Буха.

Кошарац сматра да је Буха показао да не врши своју дјелатност на најбољи могући начин јер није инсистирао да у складу са законом буду обавјештаване институције Републике Српске о информацијама којима располаже Обавјештајна агенција.

Архива