Hа нивоу БиХ политика континуираног неуспјеха, европски пут у запећку

24.08.2017 Актуелно

 

„То, наравно, није добро и позивам све оне који чине власт на нивоу БиХ да испуне рокове које је тражио од њих комесар /за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес/ Хан и да се коначно усмјере ка ономе чему се они стално хвале – остваривању напретка“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на нивоу БиХ стално причају да напредују и да завршавају послове, а ниу завршени ни Упитник, ни акцизе, нити Транспортна заједница.

„Ништа није завршено, осим што су у међувремену изгубили и скупштинску већину тако да то све на нивоу БиХ изгледа чемерно, јадно и биједно, без имало оптимизма да ће кренути даље“, одговорио је Додик.

На питање да прокоментарише писмо које је крајем јула Хан упутио предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу, у којем упозорава да питања Уговора о Транспортној заједници и Закона о акцизама морају да буду ријешена до краја септембра, те да рачуна на њега да у БиХ обезбиједи потребну унутрашњу координацију, Додик је рекао да је очигледно да Хан, за разлику од Звиздића, веома добро разумије унутрашњу структуру БиХ, зато и тражи додатну унутрашњу координацију која је у потпуности изостала када је ријеч о Транспортној заједници.

Он је навео да је јасно да је суштина у томе да су „Звиздић и његови тамо у Сарајеву избјегли унутрашњу координацију која је била неопходна“.

„Имајући у виду да је Транспортна заједница европско питање, које је важно за европску заједницу, њено питање није спорно, али је спорна унутрашња координација коју су избјегли Звиздић и други у Сарајеву. Они покушавају да држе очи затворене, умјесто да се то питање рјешавало давно прије и до сада се све могло ријешити. Сада видимо да рок, који је веома озбиљан, а који је поставио Хан, полако истиче“, нагласио је Додик.

Он је нагласио да Транспортна заједница као регионална организација није спорна, али да треба ријешити питање унутрашње координације БиХ.

„Позивам те факторе у БиХ да то ураде како би бар то питање ријешили, јер оно дјелује да је лакше рјешиво и да, у том погледу, нема потребе да се одуговлачи“, оцијенио је предсједник Српске.

Када је ријеч о закону о акцизама, Додик је рекао да је јасно речено да су та питања повезана и да не може бити једно ријешено, а друго неријешено и сматрати се да је постигнут напредак.

„Осим Транспортне заједнице, мора бити ријешено и питање акциза. Због тог закона о акцизама који није ријешен, изгубили смо огроман новац, имајући у виду чињеницу да је и ова љетна сезона привукла велики број туриста који су били значајни потрошачи нафте и нафтних деривата“, навео је Додик.

Он је нагласио да се на тај начин посредством повећаних акциза на гориво екстерно могла обезбиједити одређена сума новца.

„Ови што су говорили да неће да усвоје закон о акцизама да не оптерећују домаће становништво, нису направили ништа јер сад испада да ће то питање морати да ставе на дневни ред и опет ће морати да оптерете домаће становништво, умјесто да су бар овог љета користили туристе и људе у транзиту који су морали и били принуђени да купују гориво. У међувремену, гориво је појефтинило и управо оно што је појефтинило могло је да надомјести то што се тражило“, истакао је Додик.

 

Архива