Додик: Прича о чланству у НАТО је озбиљна национална тема

25.08.2017 Актуелно

 

„Тамо ћемо видјети које одлуке постоје, које не, и донијећемо одлуке за ово вријеме“, рекао је Додик синоћ новинарима у Дрвару након састанка са представницима Срба у Ливањском кантону.

Додик је нагласио да је најважније да се Скупштина укључи у рад по том питању и да заштити права Српске и српског народа, да се на прави начин одреде будуће активности свих који представљају Републику не само у републичким институцијама, него и у заједничким институцијама.

Коментаришући чињеницу да је Народна скупштина Републике Српске 2005. године за вријеме власти СДС-а донијела одлуку о НАТО-у, Додик је рекао да је у то вријеме чак и Русија преговарала о томе да се интегрише у тај савез и да су то била друга времена.

„Данас су нека сасвим друга времена. Ми морамо да процијенимо шта је то у интересу Срба у БиХ и треба да Срби имају увјерење и да знају да нема ниједне одлуке те врсте без наше сагласности. Консензус је неопходан о том питању“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да Република Српска нема добра искуства са НАТО-ом у прошлости, истичући да је и оно мало повјерења које би градили изгубљено чињеницом да се НАТО директно политички ставља на страну Бошњака.

„НАТО је не само војна, већ и политичка организација, и ако се сада у раној фази наших одлучивања о томе НАТО укључи на страну Бошњака, онда можете замислити шта ће бити када би БиХ била чланица НАТО-а, нико нас не би низашта питао“, рекао је Додик.

Коментаришући састанак са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим, Додик је рекао да је на састанку са руским дипломатом било ријечи и о питању НАТО-а, а примарно о односима Српске и Русије.

Предсједник Српске рекао је да је захвалио Иванцову за то што је Русија приликом исплате клириншког дуга направила преседан јер је БиХ, увјерен је због Републике Српске, дозначила новац, а не робу, као што је то био случај са другим земљама.

Он је навео да је Иванцова упознао о томе да је правосуђе на нивоу БиХ креирано да би било против Републике Српске и српских националних и државних интереса, што се показује у сваком питању.

Додик је истакао да је немогуће прихватити посљедњу одлуку Уставног суда БиХ у вези са књижењем војне имовине на локацији „Велики Жеп“ јер је та одлука неуставна, без обзира шта о томе мислили поједини амбасадори.

„Они рачунају да ће донијети одлуку, а да ће Запад натјерати Српску да то уради. Мислим да је то вријеме прошло“, рекао је Додик.

Он је додао да је желио да каже Иванцову, али и другим амбасадорима који желе да се састану, о томе како Република Српска мисли да се бори против тога.

„Ми Срби морамо да схватимо да је нама највећа опасност Сарајево и правосуђе БиХ и креирање неправних одлука као што је то некад радио Педи Ешдаун и неки други високи представници“, поручио је Додик.

Архива