Додик: Федерација и даље занемарује српске општине

25.08.2017 Актуелно

 

„Овај положај тежак је због нерузмијевања кантоналних власти и занемаривања битних ствари и стављања у неравноправан положај општина са српском већином у овом кантону /Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч и Босански Петровац/ у односу на општине гдје су други народи у већини“, рекао је Додик новинарима у Дрвару након састанка са представницима Срба у Ливањском кантону.

Он је нагласио да овај проблем траје предуго и да је то питање које ће морати да се рјешава на нивоу ФБиХ и на нивоу односа у оквиру конститутивних народа у БиХ.

Додик је подсјетио да је већ дуже неадекватно попуњен Дом народа ФБиХ и да никада није досегао до уставне већине која је потребна за конституисање, што говори о односу према Србима.

Предсједник Српске је рекао да тај проблем мора да буде ријешен за сљедеће изборе и да је са представницима Срба у овом кантону разговарао о начинима на којима би питање могло бити ријешено.

„Подржаћемо измјене Изборног закона, али тражимо да се овдје позиционирају ствари за Дом народа /ФБиХ/ и за Србе у цјелини, тако да Србе могу представљати они који се бирају тамо гдје Срби живе, а не нека врста имагинације јер знамо да је било Бошњака који су се проглашавали Хрватима и Србима, а онда они некога заступају“, рекао је Додик.

Он је појаснио да ће подржати измјене Изборног закона када је ријеч о ФБиХ – да Срби бирају своје представнике тамо гдје живе.

Према његовим ријечима, требало би ове четири општине да предложе или изаберу већину у Дому народа ФБиХ и да се и ово подручје јасно позиционира у оквиру Федерације.

Он је рекао да на подручју Ливањског кантона има озбиљних проблема у функционисању локалних заједница, за шта кривицу не сносе људи који су овдје, већ они које је поставила кантонална и федерална власт.

„Готово да не постоји условно разумијевање за потребе Дома здравља у Дрвару, јер располажем информацијом да су тек у децембру људи у овој установи примили плату. Постоји низ других ствари са употребом јавних ресурса, а постоји и потреба да се на адекватан начин реагује на захтјеве локалне заједнице да може да уђе процес сарадње са банкама“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, овдје се предуго чека на сагласност кантоналног и федералног нивоа власти да би општина могла реструктурисати своје финансије.

Додик је рекао да на себе преузима обавезу да на састанцима са представницима власти са нивоа БиХ, ФБиХ и кантона види како да се то ријеши.

Када је ријеч о односима Републике Српске према ове четири општине, Додик је рекао да је то у оквиру адекватних могућности.

„Српска не жели да правда било шта својим ситуацијама које има, али ми смо овдје присутни и желимо да помогнемо и раније смо помагали. Иза нас је остало много реализованих пројеката“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће у току јесени бити реконструисан дјечији вртић у Дрвару за шта ће из кабинета предсједника Српске обезбиједити 50.000 КМ.

„До зиме треба обезбиједити 200.000 КМ са различитих нивоа власти Српске за општину Дрвар како би се ријешило неколико инфраструктурних проблема“, навео је Додик и додао да ће на прољеће покушати да помогне санацију путева, бар оних најургентнијих.

Додик каже да власти Српске сличан однос имају према свим општинама са српском већином и да жели да види на који начин може помоћи тим локалним заједницама.

Он је истакао да овдје људи имају проблема са здравственом заштитом и лијечењем у Бањалуци, које не одобравају кантоналне власти, додавши да то питање које треба поставити на састанку са представницима федералних и кантоналних власти.

Начелник општине Дрвар Горан Броћета рекао је да је са предсједником Додиком разговарао о проблемима који муче становнике четири општине.

„Презентовали смо му ситуацију која је тренутно овдје у кантону. Базирали смо се на коначно питање отварања вртића у Дрвару јер је ово једина општина у окружењу која нема вртић, а има толико српско дјеце која би могла похађати ову установу“, рекао је Броћета.

Он је навео да је о том питању добио конкретно обећање од предсједника Додика, додавши да је на састанку било говора и о инфраструктурним питањима и о осталим политичким стварима битним за статус Срба у овом кантону и у ФБиХ.

Броћета је рекао да општина Дрвар мора да сарађује са властима кантона и ФБиХ, а мора да гледа у Српску, јер вјерује у предсједника Додика и у његову вољу да помогне овом народу.

Архива