Додик: 3дравственe услугe приближити грађанима

26.08.2017 Актуелно

Додик је након отварања амбуланте, у чију су изградњу Министарство здравља Српске, Дом здравља Лакташи и општина уложили око 300.000 КМ, рекао новинарима да је од велике важности да се на овај начин здравствена услуга приближи грађанима и да су Кришковци једна од мјесних заједница општине Лакташи у којој се дешавају динамичне промјене и развој.

„Осим ове амбуланте, изводе се и радови на проширењу пута кроз Кришковце, који ће бити спојен са ауто-путем Бањалука – Добој“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је прије неколико година у Кришковцима завршена изградња водовода, те да становници ове мјесне заједнице воду добијају из Лакташа.

Додик је закључио да овакви инфраструктурни радови доприносе квалитету живота грађана на овом подручју.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, који је присуствовао отварању амбуланте породичне медицине Јавне здравствене установе „Др Младен Стојановић“, рекао је новинарима да је од великог значаја отварање амбуланте за ову мјесну заједницу и што ће на кућном прагу грађанима пружити адекватну здравствену заштиту.

Богданић је рекао да ће овај објекат бити значајан и за здравстевне раднике, јер ће имати сигурност и боље услове рада.

Он је нагласио да Влада Српске на овај начин чини здравствену заштиту доступном сваком становнику Српске, без обзира гдје се налази – у селу или граду, на истоку или западу Републике Српске.

Министар Богданић подсјетио је да је у протеклих десет година у ове пројекте уложено око 47 милиона КМ. „Изградили смо око 120 већих објеката, те 330 амбуланти породичне медицине“, прецизирао је он.

Богданић је закључио да се у здравствени сектор много улаже, те да је у цјелокупан систем здравства до сада уложено или се улаже око 650 милиона КМ.

Вршилац дужности директора Дома здравља Лакташи Сњежана Радетић рекла је да је отварање објекта амбуланте породичне медицине у Кришковцима унаприједити примарну здравствену заштиту за локално становништво.

Радетићева је рекла да је за градњу ове амбуланте уложено 227.000 КМ, од чега је 150.000 обезбиједило Министарство здравља, а 77.000 Дом здравља Лакташи, док је општина Лакташи обезбиједила инфраструктуру и локацију.

Она је додала да ће услуге ове амбуланте користити више од 2.000 пацијената, што је у складу са здравственим стандардима.

Радетићева је додала да ће у амбуланти бити стално запослени љекар и медицинска сестра, те да ће имати апотеку и лабораторију. Она је истакла да је њена жеља да се сличан подухват направи и у Слатини.

Архива