Cинхронизована акција усмјерена на развлашћивање Српске

17.08.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је нагласила да је Уставни суд БиХ, по ко зна који пут, показао да наступа са апекта спровођења појединачних политичких циљева, а не са аспекта права.

Она је оцијенила да упориште за овакву одлуку не постоји ни у Уставу, ни у Дејтонском споразуму.

„Ту је цијели низ одлука које показују да је озбиљно уздрман кредибилитет институције која би требало да буде примјер свима и уважавана од свих. Суд се, нажалост, претворио у политичко оруђе, а прима и инструкције од дијелова међународне заједнице која, исто тако, већ годинама прекраја уставни систем у БиХ и дјелује као продужена рука политичког Сарајева усмјерена искључиво против Републике Српске и њених институција и грађана“, истакла је премијер Српске.

Нажалост, каже она, и други дијелови правосуђа су под јаким притиском и појединих политичких партија и странаца, који „забадају нос у разноразне предмете, а онда нам држе лекције о потреби успостављања независног правосуђа“.

„Застрашујућа је и недавна изјава Младена Иванића да је ствар имовине нешто о чему ће одлучивати судови, умјесто да промовише принцип политичког договора свих у БиХ и доношења ставова који су прихватљиви за све, укључујући и Републику Српску. Уосталом, обавеза српског члана Предсједништва БиХ је да тражи рјешења која су у интересу Републике Српске. Најлакше је проблем гурнути од себе и онда рећи – ‘суд је тако одлучио, нисам ја крив’, иако знамо какве одлуке доносе и Суд БиХ и Уставни суд БиХ када је ријеч о Републици Српској“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је довољно сјетити се да је Суд БиХ у сфери ратних злочина, по једном закону, и то примјењујући право ретроактивно, судио Србима, а по другом закону Бошњацима, или тога да је према Уставном суду БиХ споран 9. јануар јер не ужива подршку свих, а 1. март није иако, исто тако, не ужива подршку свих.

„Ако једна држава брани свој опстанак судовањем о празницима или отимачином територије у оквиру сопственог система, онда је она у већем проблему него што то изгледа. Али, ако се присјетите да је то држава у којој каменујете страног државника и умало да га убијете, а њено правосуђе се не почеше ни иза ува, јер је под политичким утицајем, онда све друго и није за чуђење“, оцијенила је Цвијановићева.

Што се тиче става институција Републике Српске о имовини, Цвијановићева је навела да је он јасан – то питање се рјешава искључиво политичким договором, а не судовањем.

Архива