Отворен нови погон у „Алумини“, вриједан седам милиона КМ

06.07.2017 Актуелно

 

Нови производни погон, у коме је посао добило 45 радника, отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар индустије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, предсједник Управног одбора компаније „Алумина“ Милорад Мотика и предсједник компаније „Боксит“ Милићи Рајко Дукић.

Површина новоизграђеног производног објекта, у који је уграђено 280 тона челичне конструкције, 350 тона машинске опреме, око 1.600 кумбних метара бетона, те више од 150 тона бетонског челика, износи око 2.100 метара квадратних.

Погон, на чијој су изградњи, осим радника ове компаније, биле ангажоване и локалне фирме, изграђен је искључиво властитим средствима „Алумине“.

Радови на производњи овог погона почели су у септембру прошле године, док је на његовој изради и монтажи било ангажовано око 200 радника свих струка, међу којима и тридесетак инжењера.

Ово је прва фаза реализације пројекта који ће омогућити производњу од 10.000 тона преципитираних хидрата, односно производа који има сигурно тржиште и добру профитабилност, а своју примјену налази, прије свега, у хемијској и индустрији каблова.

Архива