У Српској ce морају спровести реформе у областима битним за економију

20.07.2017 Актуелно

„Реструктурисање дуга је потребно не зато што је дуг велики и оптерећујући, већ зато што желимо да направимо простор у којем ћемо добити више времена за неке базичне ствари и сређивање у самој економији“, рекао је Додик.

Предсједник Српске изјавио је за Радио Републике Српске да се након тога треба окренути инфраструктурним и капиталним пројектима, као што су изградња ауто-путева и Термоелектране у Гацку.

Додик је рекао да ће се радити на стабилизацији јавних финансија и усмјеравању цјелокупне енергије у развој реалног сектора.

„Ми имамо неке природне ресурсе, али губимо квалитетну радну снагу индустријског типа. Они које анимирамо да дођу овдје и отворе индустријске погоне имају проблема са квалитетном радном снагом“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске очекује раст бруто домаћег производа /БДП/, али не у процентима који могу да обезбиједе скоковит раст економије, већ неко ново структурисање.

„Уколико се деси да у овој години имамо раст БДП-а од 3,5 одсто, могу се створити услови за повећање плата, али не драматично скоковито“, рекао је Додик.

Он сматра успјехом то што свих ових година није долазило до смањивања плата.

Говорећи о изградњи ауто-путева, Додик је рекао да је циљ, уз завршетак трасе ауто-пута од Бањалуке до Прњавора, почетак изградње двије нове трасе.

Додик каже да једна од нових траса иде од границе са Србијом преко Бијељине до Брчко дистрикта, а другу чине два правца од Бањалуке до Мркоњић Града и од Бањалуке према Приједору.

„Разговарамо са инвеститорима и предвиђали смо да ћемо до нових прихода доћи од акциза, али неки су из Републике Српске говорили да то не треба. Изгубићемо неколико стотина милиона КМ“, нагласио је Додик.

Он истиче да, када је ријеч о економским активностима, Српску види као динамично друштво које се у цјелини бори да досегне што је могуће више материјалних добара као основу за добар и успјешан живот.

Архива