Српска се нe супротставља оснивању транспортне заједнице, већ односима у БиХ

13.07.2017 Актуелно

 

„Ако хоћете одлуке које излазе из БиХ, онда ћете морати да уважите чињеницу да је Република Српска надлежна за то и да тамо требају три министра – два из ентитета и овај са нивоа БиХ да чине кворум за доношење одлуке о томе које ће ставове заступати у тој заједници и да се у неком периоду од, на примјер, осам мјесеци или годину дана ротирају, а не да се то остави овим неодговорним људима из Савјета министара да о томе одлучују“, истакао је Додик.

Он је за РТРС рекао да је Савјет министара БиХ апсолутно побјегао од својих одговорности и није водио расправу о томе, те подсјетио да су, према Дејтону и Уставу, комуникације на нивоу ентитета, а не на нивоу БиХ, као и да је високи представник намјестио неко министарство, које се сада зове Министарство комуникација и саобраћаја.

„То није надлежност БиХ, али као такво постоји тамо и то је још једна од отетих надлежности Српске“, додао је Додик.

Додик је подсјетио да је Европа тражила консензус за прихватање Уговора о транспортној заједници, а да је Република Српска о томе питана само једном и то прије неколико мјесеци.

„Ми смо имали неке примједбе, у нади да ћемо обавити неке разговоре. Они су те примједбе од прије неколико мјесеци, без икаквог разговора, однијели у Европу да оптуже Српску. Ми нисмо имали ни увида у то, нисмо ни знали о чему је ријеч, нисмо ни знали да ће то бити на дневном реду“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је таква неодговорност резултат чињенице да су наводно из БиХ отишли пројекти који подразумијевају 241 милион евра за БиХ, од чега 50 милиона у Српској, а осталих скоро 200 милиона у Федерацију.

„Извините, ја сам против тога. Како је могуће да то прихвате Шаровић, Црнадак, Мектић или било ко. Је ли то став БиХ, није и не може да буде. И имајући у виду управо то, да нам се не дешава стално та иста матрица, ми смо тражили да се тамо ставе ови закључци. Значи, не да се интервенише у текст формирања те транспортне заједнице, него да се уреде односи у БиХ како функционисати на питањима те заједнице изван БиХ“, нагласио је Додик.

Он је додао да то мора да се усагласи у БиХ, у којој постоји механизам координације.

Додик је истакао да овај Савјет министара, на челу са Денисом Звиздићем, прави непоправљиву штету Републици Српској, подсјећајући на њихове покушаје наметања Српској агенде, тајног доношења механизма координације, до усвајања кривичног закона и покушаја да наметну одговорност за неко наводно негирање геноцида, а сада приче о транспортној комуникацији.

„Они само покушавају да тачка напада буде Српска, а они су као неки добри момци“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, Звиздић са Савјетом министара ради искључиво против Републике Српске и чињеница је да је то мјера у којој он гледа успјешност Савјета министара, јер је он Бошњак који жели да нанесе што је могуће више штете Српској.

„Он није уважавао ставове из Српске и покушава да се лажно представља као нека влада која није, јер је он помоћни орган Предсједништва и требао би да у оквиру Устава функционише, а не да себе лажно представља као важну фацу која нема никаквог дигнитета, који нема ни парламентарне подршке, ни већине“, додао је Додик.

Он сматра да Звиздић има страх јер зна да постоји већина за његову смјену и да је готово близу тога да је бивша политичка личност.

„Звиздић је доведен у позицију да мора да одговори на питање – зашто то нисте овдје исконсултовали и довели до краја, зашто сте понизили Републику Српску и зашто људи из Српске иду тамо /у Европу/, клевећу Републику Српску и говоре зашто ви не окривите Српску“, рекао је Додик.

Архива