Шпирић: СНСД излази из комисија и одбора у Парламенту БиХ

28.07.2017 Актуелно

 

„ОБА не смије бити мегафон једне политичке партије и да личи на бившу бошњачку обавјештајну службу АИД. Бошњаци сада апсолутно управањју овом агенцијом, а оставке подносимо јер нема потребе да у парламенту трпимо насиље“, рекао је Шпирић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће СНСД о кршењу закона о ОБА покренути иницијативу да се о томе расправља у Народној скупштини, како Република Српска не би била изопштена и како би та агенција почела да поштује законе.

„Институције Српске не смију да буду мета обавјештајног сектора. ОБА треба да полаже рачуне и институцијама Републике Српске јер тек тада можемо да имамо повјерења у њу. Она треба да ради по демократским принципима“, истакао је Шпирић.

Он је нагласио да ће, након што чланови СНСД-а поднесу оставке у одборима и комисијама оба дома парламента, препустити да већина одлучи како ће та тијела функционисати.

„Та тијела ће нас морати уважавати. Нека се онда види загрљај СДС-а и СДА. ОБА мора да размјењује податке са институцијама Српске јер то до сада никада нису радили“, каже Шпирић.

Он је додао да су нарушени међуљудски односи у ОБА и пита да ли се Срби идентификују са том агенцијом која шаље акте у којима је мета Српска.

„То није добро за БиХ и ОБА мора да ради законито и поштује међународне стандарде“, рекао је Шпирић.

Он је навео да би Комисија за надзор обавјештајно-безбједносног сектора требало да одлучује о раду ОБА консензусом.

Шпирић је истакао да се у обавјештајном сектору планира да уведе вербални деликт, те да је у недостатку парламентарне контроле обавјештајни сектор „изашао изван закона“.

Архива