Савјет министара БиХ доноси одлуке против интереса Српске

12.07.2017 Актуелно

 

„Савјет министара БиХ је помоћни орган Предсједништва БиХ од кога се годинама покушава направити нека друга структура. Немамо приговоре на министре из реда хрватског народа, али видимо удруживање српских и бошњачких министара против Републике Српске и позиционирања хрватског народа у БиХ“, рекао је Додик.

На конференцији за новинаре у Мостару након састанка делегације СНСД-а са делегацијом ХДЗ-а БиХ коју је предводио предсједник ове странке Драган Човић, Додик је оцијенио да се у Савјету министара БиХ од српских министара праве послушници, а да их тако види и српски народ.

„Не постоји парламентарна већина за подршку Савјету министара БиХ, али то предсједавајућем Савјета министара, Денису Звиздићу, не смета и он се лажно представља и моделира неке ставове. Он на међународној сцени може да говори само оно што је усаглашено, а не приватне ствари“, истакао је Додик и напоменуо да су у БиХ односи потпуно урушени.

Он је додао да то показује и питање транспортне заједнице, када Република Српска није ни питана, осим у раној фази.

„Република Српска није против, али сматрамо да одлуке које излазе из БиХ морају да буду проведене кроз процедуру механизма координације. Неће бити ни Упитника, ни било чега док се не успостави механизам координације“, поручио је Додик.

Говорећи о данашњем састанку, Додик је навео да је договорено да сарадња двије странке буде дигнута на још виши ниво у свим сегментима, јер је интерес да БиХ дјелује у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да нема мајоризације било кога.

„БиХ има шансу да преживи и успије ако доспије у статус система да једном народу представнике не могу бирати други народи и то је базични принцип“, нагласио је Додик.

Он је додао да ће због тога СНСД подржати приједлог ХДЗ-а БиХ за измјену Изборног закона БиХ, јер у њему види и шансу да се поправи положај српског народа у Федерацији БиХ, а подржаће и формирање ТВ канала на хрватском језику.

„Ми нећемо да будемо експеримент, већ успјешно друштво. То је могуће уколико се будемо уважавали. Ово што раде СНСД и ХДЗ је управо на том фону“, нагласио је Додик.

Одговарајући на питања новинара у вези са радом Обавјешајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ, Додик је рекао да је то непријатељска организација која своје капацитете усмјерава против Републике Српске и Србије.

Он је истакао да је лидер СДА Бакир Изетбеговић у потпуности изгубио политичку снагу и сада посредством ОБА и других сегмената безбједносног и правосудног система који контролише покушава да се политички обрачунава са представницима српског и хрватског народа.

Додик је навео да предсједавајући парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Никола Шпирић неће бити смијењен.

Када је ријеч о положају Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, Додик је навео да је било говора и о том питању и оцијенио да ће се кроз измјене Изборног закона БиХ поправити и положај Срба на том подручју.

Архива