Пoложен камен темељац за изградњу нове Болнице у Источном Сарајеву

07.07.2017 Актуелно

Камен темељац положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и директор Болнице Горан Тодоровић.

Додик је рекао да је изузетно радостан због данашњег догађаја и да је његово задовољство немјерљиво, јер је током протеклих година, када год је долазио у Источно Сарајево, увијек истицан проблем болнице.

Наводећи да је рок за изградњу ове здравствене установе 1. октобар наредне године, Додик је нагласио да ће то бити најбоља и најопремљенија болница у Српској с обзиром на искуство које је стечено изградњом сличних објеката у Бијељини и Бањалуци.

Додик је овом приликом предложио да се нова болница зове „Србија“.

Цвијановићева је честитала грађанима Источног Сарајева и свим учесницима церемоније почетак реализације једног веома важног пројекта који значи боље здравствене услуге, као и боље услове рада за здравствене раднике.

Она је захвалила предсједнику Републике који, како је рекла, није допустио да се застане са реализацијом овог пројекта.

Богданић је истакао да изградња Болнице у Источном Сарајеву није значајна само за Сарајевско-романијску регију, него и за цијели здравствени систем Српске, наводећи да је Влада у развој здравства уложила 600 милиона КМ.

Он је рекао да овај пројекат доказује опредјељење Владе Српске да и даље улаже у здравствени систем Српске, оцијенивши да ће Болница у Источном Сарајеву бити једна од најсавременијих у региону.

Директор Болнице Горан Тодоровић рекао је да му је част и задовољство што је домаћин данашње церемоније у којој учествују високи званичници Српске који нису само пријатељи града Источно Сарајево, већ и ове здравствене установе.

„Њиховим несебичним залагањем дошли смо у прилику да данас положимо камен темељац, а да се за 18 мјесеци поново окупимо и озваничимо почетак рада у новој болници“, истакао је Тодоровић.

Свечаности присуствују и министри у Влади Српске – трговине и туризма Предраг Глухаковић, рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, начелници општина са подручја града, као и запослени у овој болници и велики број грађана.

Изградња и опремање нове болнице у Источном Сарајеву требало би да кошта 46,58 милиона КМ без ПДВ-а.

Нову зграду Болнице у Источном Сарајеву изградиће и опремити група „Марковић инвест-Р.М.“ из Лакташа и „Медикал“ из Мостара, који су на тендеру Министарства здравља и социјалне заштите изабрани као најповољнији понуђачи.

Зграда ће бити површине 10.500 метара квадратних, а чиниће је два спојена објекта – стационарни и технички, који ће бити повезани са недавно изграђеним поликлиничким објектом.

Планирано је да нова Болница Источно Сарајево када у потпуности буде завршена дугорочно опслужује око 120.000 становника Сарајевско-романијске регије пружајући савремене медицинске услуге.

Влада Републике Српске до сада је у област здравства у Источном Сарајеву уложила више од 15 милиона КМ, од чега за реконструкцију, модернизацију и опремање Болнице Источно Сарајево више од 12 милиона КМ.

Архива