Oптужница зa референдума говори о апсурду који се зове БиХ

13.07.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да је Суд и Тужилашто измислила међународна заједница у сарадњи са Бошњацима да би се путем неуставних инсталација и противно Дејтону вршило правно и политичко насиље над Српском.

Он је подизање оптужнице назвао неподношљивим и за Републику Српску неприхватљивим, те истакао да ће се у складу са одлуком Народне скупштине Републике Српске свим расположивим средствима стати у одбрану оптужених.

„Та градација коју су они учинили је нелогична. Имате много људи који су у томе учествовали и далеко више него што су оптужени, а они су нашли из њима знаних неправних, вјероватно, разлога, да оптуже четири човјека, а да остале чланове Комисије, наводно, због имунитета ослободе. То говори да је наша грешка била што нису сви били чланови парламента и, онда, не бисмо имали проблем“, рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да се у БиХ дешавају апсурди, односно да неко мора бити оптужен, а није важно ко.

„Вјероватно су рачунали да би оптужница против мене, /премијера Републике Српске Жељке/ Цвијановићеве или било којег другог високопозиционираног функционера представљала много трвења и да је то немогуће завршити за годину дана да би моделирало политичке процесе и, вјероватно, се из тог разлога одустало, а остало је према ова четири човјека зато што нису чланови парламента и немају ту врсту ангажмана“, рекао је Додик.

Он је навео да су четири члана Комисије радила по захтјеву и у складу са одлуком Народне скупштине, чије одлуке имају обавезу да поштују.

„Народна скупштина је рекла да се иде на референдум, а не они“, рекао је Додик.

Он је закључио да је очигледно ријеч о монтираном политичком процесу.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са реФерендумом у Републици Српској.

Архива