Лоше намјере правосудних институција БиХ

20.07.2017 Актуелно

 

Додик наводи да су правосудне институције на нивоу БиХ, прије свега, под утицајем неких западних амбасада, предвођених старом америчком администрацијом.

„Они су се упуштали у то да именују судије, предсједнике судова, чланове Високог судског и тужилачког савјета БиХ, да одређују ко ће бити тужиоци. И када све то заврше онда одлучују да ли неки процес треба ићи у правосудну обраду и који ће тужилац то да ради“, рекао је Додик за Радио Републике Српске, поводом најаве Тужилаштва БиХ да ће уложити жалбу на одбацивање оптужнице против чланова Комисије за референдум о Дану Републике Српске.

Додик каже да се, када је било видљиво да он неће бити процесуиран због референдума, онда отвори ситуација у вези са „неким вербалним деликтом“, што говори о томе да се овдје ништа није промијенило стотинама година.

„Људи из Сарајева који су задојени старом традицијом муслимана на овим просторима дјелују по систему “кадија те тужи, кадија те суди“. Још ако си према њиховој терминологији „Влах“, онда си најбољи за осуду“, истиче Додик.

Према његовим ријечима, није непозната чињеница ударања на прваке српског народа на овим просторима, још од сјече кнезова почетком 19. вијека, па све до данас, подизањем монтираних оптужница за сваког ко се дрзне да штити националне интересе, без намјере да било коме другом буде одузето било какво право.

„Порука је да се буде послушник и да се показује сервилност на начин да се ради супротно интересима властитог народа“, наводи Додик.

Он каже да је сада евидентан политички утицај из Сарајева на правосуђе на нивоу БиХ, гдје је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић у Суду и Тужилаштву БиХ, Агенцији за истраге и заштиту БиХ и полицији окупио најближе рођаке којима се не може супротставити нико ни у Сарајеву, што се видјело у случају /лидера Савеза за бољу будућност/ Фахрудина Радончића.

Додик напомиње да није ријеч само о потреби деполитизације правосуђа на нивоу БиХ, већ да је проблем то што је накарадно постављен систем који нема уставну основу и што то није нешто што је произашло из суверене воље три народа и два ентитета.

„У суштини, када видите шта они раде, то се уопште не разликује од инквизиције из 14. вијека, када је била најригиднија“, напомиње Додик.

Он је подсјетио да од почетка указује на то да су правосудне институције на нивоу БиХ само политички инструмент.

„Можда ће и да ме туже за причу о зеленој трансверзали. Ево, чуо сам да постоји зелена трансверзала која никада у њиховим /бошњачким/ политичким концепцијама не престаје да буде важна“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић у Фочи, када је начелник те општине био Здравко Крсмановић, више пута говорио да треба рехабилитовати зелену трансверзалу.

„Хоће ли неко можда да нам каже да не помислимо случајно, јер је то кривична одговорност, ако неко у Српској каже да онај пут /Вардиште-Вишеград/, како га они предлажу, није рехабилитација те зелене трансверзале? Да ли то значи да Српска треба да ћути док они проводе такве своје планове?“, пита Додик.

Предсједник Српске поручује да ће пут бити грађен у Српској само тамо гдје то одреде власти Републике српске, а не гдје неко други мисли да то ради.

„Ми нисмо против њих, али оно што они предлажу јесте против нас. Ако хоћете да направите пут, ипак морате да прихватите одлуке Владе Српске о путу који ће бити грађен на простору Републике Српске“, рекао је Додик.

Архива