Изетбеговић paди на усложњавању политичке ситуације у БиХ

30.07.2017 Актуелно

 

„Изетбеговић апелацијом тражи увођење босанског језика, али у Уставу Републике Српске пише – “језик којим говори бошњачки народ“. Дакле, може та формулација и никако друга“, поручио је Додик.

Додик је навео да ситуација на нивоу БиХ изгледа депресивно и хаотично и да се на том нивоу не одговара на тежишна питања која тражи ово вријеме, као што је питање како да се деактивира европски пут.

„Изгледа да постоје само докази да институције Републике Српске једине имају капацитета за европски пут, а и европска агенда је спроведена од стране Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Шипову, уочи свечаног отварања Трга патријарха српског Павла у овом граду.

Предсједник Додик је навео да је Српска хтјела провођење Европске агенде у оквиру чега би прихватила и аранжман са ММФ-ом, као и неколико системских закона на нивоу БиХ, али да ниво БиХ није имао капацитета да то уради.

„Тако је било и са транспортном заједницом, гдје се основни уговори стварају између држава, али је главни проблем како у БиХ пратити тај уговор, што је једино могуће путем механизма координације, који они не прихватају“, нагласио је Додик.

Он је у том контексту навео и оцјену европског комесара Јоханеса Хана, који је рекао да предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић није довољно учинио на унутрашњој координацији.

„А онда, да би се скренула пажња, подносе се неке апелације“, рекао је Додик.

Он је рекао да подношењем апелација Уставном суду Бошњаци мисле да путем правосудних институција добијају све и мисле да ће тако и овога пута бити.

Додик је рекао да Република Српска не може имати повјерења у правосудне институције БиХ, поготово у Уставни суд, јер је он показао своју политичку димензију.

Као примјер за то Додик је навео да је 9. јануар укинут, јер наводно Бошњаци у томе нису учествовали. „А кад смо ми рекли да 1. март није нешто што подржавамо, онда су они рекли да је то легитимно“, каже Додик.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић најавио је подношење апелације Уставном суду у којој ће тражити пропорционалну заступљеност Бошњака у ентитетским институцијама и увођење такозваног босанског језика у школама у Српској.

Архива