Имаћемо једaн од најбоље опремљених центaрa у региону

05.07.2017 Актуелно

 

Додик је, током свечане примопредаје реконструисаних и опремљених нових етажа Централног медицинског блока УКЦ Српске, рекао да се радови у вези с овим центром остварују предвиђеном динамиком и у континуитету.

Он је нагласио да су нове просторије веома функционалне и да по стандарду не заостају за онима у региону и Европи.

Додик је истакао да је Српска у реконструкцију и опремање УКЦ-а Српске уложила и уложиће више од 250 милиона КМ.

„Раније смо рјешавали питања у вези са инфраструктурним потребама, а онда се одлучили за ову капиталну инвестицију која подразумијева потпуну реконструкцију Клиничког центра и стварање услова за садржаје које нисмо имали. Кључно питање јесте да се доњи дио клиничког центра пресели на ову локацију, јер је доста угрожено функционисање тог дијела и тих служби“, рекао је Додик.

Он је навео да се у УКЦ Српске дневно прегледа око 5.000 пацијената, укључујући и хоспитализације, што говори о значају ове установе.

„То показује колико је важно да очувамо функцију Клиничког центра и дамо нови садржај. Овдје ће се санирати и изградити неки други садржаји – све здравствене установе и институције, од средње медицинске школе, до факултета, како је предвиђено мастер планом који смо израдили за овај простор“, најавио је Додик.

Он је захвалио извођачима радова, пословодству УКЦ-а, Влади Српске и ресорном министарству на одржавању динамике радова, те на чињеници да је ова установа несметано обављала све своје функције.

„Није се прекинуло са основним послом, него је све ишло у ходу, реконструкција, и обављале су се све предвиђене функције“, рекао је Додик новинарима.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић навела је да је Влада у стратешкој области здравства реализовала низ пројеката на плану побољшања услова и лијечења пацијената, као и рада медицинског особља.

„То подразумијева набавку адекватне и модерне опреме, као и обезбјеђивање објеката које ће омогућити да се организују све те медицинске активности. Заиста изражавам задовољство што све тече планираном динамиком и желимо да сљедеће године видимо заокружену ову причу, да се све службе овдје отворе и да се почне радити у сасвим новим условима“, рекла је Цвијановићева.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић истакао је да су данас из Централног медицинског блока пресељене Клиника за кардиологију, Клиника за онкологију, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране и дио Службе за максилофацијалну хирургију.

„Ту смо да покажемо да пројекат иде својим током, да нема застоја и да најавимо да ћемо крајем октобра да преселимо и Клинику за плућне болести“, рекао је Богданић.

Он је рекао да би сљедеће године, када буде завршено Сјеверно крило УКЦ-а и операционе сале, у нове просторије требало да се пресели и хирургија.

„УКЦ ће тад бити комплетиран са свим клиникама на овој локацији“, рекао је Богданић и прецизирао да је у оквиру овог дијела пројекта реконструкције и доградње УКЦ-а Српске укупно уложено 84 милиона евра.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Српске Владо Ђајић истакао је да су нови простори на четвртом и петом спрату, у који су пресељење клинике, комфорни, те да је добијена и нова опрема.

„Наш задатак је да пацијентима обезбиједимо квалитетну услугу, радимо на побољшању љубазности и усавршавању. Неколико наших љекара је на едукацијама у иностранству и циљ је да и тиме унаприједимо здравство Српске“, рекао је Ђајић.

Он је нагласио да је руководство Српске препознало да је здравље становника битно за опстанак на овим просторима.

„Велика улагања су остварена до сада, а имамо обећања да ћемо заједнички радити на консолидацији финансијских проблема“, рекао је Ђајић.

Свечаној примопредаји реконструисаних етажа Централног медицинског блока УКЦ-а Српске присуствовали су министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, као и истакнути љекари и бројно медицинско особље.

У новим реконструисаним спратовима Централног медицинског блока налази се више од 120 кревета, а у претходно двије пресељене етаже је 216 кревета.

Пуштањем у рад до сада свих обновљених етажа пацијентима су на располагању савремено опремљене просторије укупног капацитета 336 кревета.

Завршетак „Пројекта реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње Сјеверног крила УКЦ-а Српске“ очекује се 2018. године.

Архива