Ha састанак у Мостару позвано само пет људи

27.07.2017 Актуелно

 

Додик је напоменуо да на тај састанак, који је сазвао предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, нису били позвани предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и лидер СДС-а Вукота Говедарица, о чему свједочи јучерашњи став из Човићевог кабинета.

„Бореновића нико није звао и он је потпуно небитна политичка фигура, један дрекавац који покушава да скрене пажњу тиме што би некога окаљао“, рекао је Додик и додао да се Бореновић понаша као „увријеђено и размажено дијете“.

Додик је упитао у чему је ПДП заступљен у заједничким институцијама у којима нема ниједног посланика у парламенту БиХ.

„Има два важна човјека – Младена Иванића и Игора Црнатка, који су на те позиције дошли гласовима СДС-а. Узели су СДС-ове позиције, тамо се поставили и сада глуме важне факторе. О чему они причају и о којим политикама говоре?“, рекао је Додик.

Он је навео да је веома индикативно да су /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић и лидери ПДП-а и СДС-а прије састанка у Мостару најавили да неће ићи, што говори о томе да имају међусобну координацију, иако упорно то покушавају да представе на други начин.

Наглашавајући да није против да се поменути лидери, који на нивоу БиХ чине власт, договарају како ће се кретати даље, Додик је рекао да они то, међутим, очигледно не могу да ураде.

„Они су тамо једна расута гомила која функционише као ненавођена ракета за коју никада не знате гдје ће да бубне“, додао је Додик.

Додик је навео да Изетбеговић има лоше односе у оквиру своје политичке партије, као и са Радончићем и Човићем.

„Нема координације на било ком другом питању, а ови из СДС-а потпуно поданички прате Изетбеговића и могу се једино сложити са јучерашњом оцјеном Младена Иванића који је рекао да треба да се разговара. Цијеним тај став“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, основни проблем је у односу између бошњачких политичара, јер када је од састанка у Мостару одустао Изетбеговић, подржан од СДС-а и Бореновића, онда је одустао и Радончић.

„То говори о њиховим односима. Они не желе да разговарају, већ су сјели на своје сећије у Сарајеву и покушавају да то задрже по сваку цијену“, навео је Додик.

Додик је рекао да је био спреман да дође на састанак који је сазвао Човић, додајући да његово отказивање није толико драматично, те нагласио да све треба полако да се врати у неки нормалан облик дијалога.

„Ми у Републици Српској шаљемо јасну поруку да нисмо против Транспортне заједнице и хоћемо да се тај уговор потпише. Дајте само донесите одлуку заједно са владама Српске и ФБиХ да се активира механизам координације и да се успостави то тијело. То је услов да се сутра потпише та одлука“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да је СНСД већ два пута улазио у парламент БиХ да се изгласа закон о акцизама, те да се сада види да је то основни разлог зашто БиХ стоји на европском путу.

„А када слушате Бореновића, он ће рећи да су њему уста пуна Европе, а ништа томе не може допринијети“, рекао је Додик и поручио да ће СНСД, ако се обезбиједи довољно гласова у парламенту, сутра гласати за акцизе.

Према његовим ријечима, паметне земље у окружењу су почетком туристичке сезоне повећале цијене горива и путарине, с обзиром на велики број транзитних прелазака.

„Овдје се ништа није урадило. Чак је прије неколико дана гориво појефтинило пет фенинга. Наравно, то није вијест. Вијест је само када поскупи. У том смислу, могли смо да имамо одређену динамику, средства Међународног монетарног фонда /ММФ/ и бржи европски пут. О ком европском путу они причају када је власт Српске једина европски оријентисана политика у БиХ. Они нису, јер не извршавају своје обавезе“, закључио је Додик.

Архива