Додик: Српска није презадужена, постојећи дуг не угрожава њено функционисање

09.07.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да задужење Републике Српске од 56 одсто Бруто домаћег производа, које Српска и смањује, говори о томе да је значајно испод Србије која има задуженост од око 70 одсто БДП-а, Хрватска више од 100 одсто, Америка 150 одсто.

Предсједник Српске је новинарима рекао да задуженост не угрожава ликвидност Српске, иако има тешкоћа, те навео да је Америка, иако највећа земља, и најзадуженија.

„Просјечна каматна стопа наше задужености је око 4,7 одсто, што је високо и ми покушавамо да то смањимо, да добијемо неки грејс период“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска кредите није узимала за потрошњу, него за инвестиционе објекте.

„Наравно да смо узели кредит од 500 милиона да изградимо ауто-пут Добој – Бањалука“, рекао је Додик и додао да ће кредити и даље бити узимани за инфраструктурне објекте.

Он је потврдио да је у посљедњих седам или осам година дошло до повећања задужености, између осталог, и због овог кредита, али то задужење треба да дјелимично буде враћено од путарине, дјелимично од повећаних акциза на нафту и нафтне деривате.

„То је сада онемогућено, али вјерујем да ће се успоставити“, објаснио је Додик.
Констатујући да се не ради о непродуктивном задуживању, Додик је рекао да би било добро да је неко прије 30 година узео кредит и направио ауто-пут Добој-Бањалука, јер би он до сада био исплаћен.

„Тачно је и да смо узели 89 милиона евра из Европске банке за реконструкцију Клиничког центра у Бањалуци и да смо се задужили и за болницу у Бијељини“, додао је Додик.

Негирајући наводе опозиције да је Република Српска презадужена, Додик је рекао да треба узети у обзир и оцјене Свјетске банке и других институција да Српска није презадужена.

Архива