Цвијановић: Нова запошљавања су доминантна тема

20.07.2017 Актуелно

 

„Знам да би многи то жељели, али није тако. Показатељи о задужености су јавни, доступни, а о њима расправља и Народна скупштина Републике Српске. Према критеријумима које су потврдиле и међународне организације, ми не спадамо ни у оне високоризичне, ни у оне који су уопште високо задужени“, рекла је Цвијановићева.

Она је синоћ за РТРС нагласила да борба за свако радно мјесто мора бити доминантна и јесте у Влади Републике Српске.

Цвијановићева је навела да је било неколико криза у извршењу буџетских обавеза које су настајале због различитих разлога, често јер су средства која су планирана и била укалкулисана изостајала због политичких игара у Сарајеву.

„С друге стране, многа дуговања су исплаћена у претходном периоду и иде на боље“, каже Цвијановићева.

Она је навела да не дозвољава да опозиција, по угледу на лидера СДА Бакира Изетбеговића и других људи из СДА, прича да је Српска у страшној финансијској ситуацији, а да су у ФБиХ веће пензије и плате, и при томе не говоре о дуговима федералног пензионог система пензионерима који су зарадили своју пензију у ФБиХ, а они неће да их плаћају.

Цвијановићева је подсјетила да се у ФБиХ најнижа пензија плаћа на основу 20 година радног стажа, а не 15 како је у Српској, као и да најнижу пензију од 324 КМ прима 82 одсто пензионера.

„Тема није задуженост. Наша тема у Српској, БиХ и региону јесте како створити претпоставке за ново запошљавање, након велике борбе да се задржи све чиме располажемо. Нико у тим тешким временима није имао амбиције да прича о отварању нових радних мјеста. Мислим да је вријеме да се тиме бавимо“, поручила је премијер Српске.

Она је навела да из Владе нико није обећавао, као што је било у вријеме Младена Иванића када су обећавали 50.000 нових радних мјеста, а сада се ти опозиционари хвале да су имали више запослених током њихове власти, што није тачно.

„У марту смо имали рекордан број запослених од када се мјере ти подаци. Када је опозиција била на власти било је пуно оних који су се водили као запослени, а нису примали плате, нису били плаћени порези и доприноси“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Републике Српске за такве раднике и оне који су остали без посла у оквиру приватизације, ликвидације или стечаја морала да плати 193 милиона КМ, да би тим људима било уплаћено оно што треба, да би стекли услове за одлазак у пензију, да би им био повезан радни стаж.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада Републике Српске спасавала хиљаду угрожених радних мјеста у „Алумини“, као и још 600 везаних за фабрику.

„Упркос свим проблемима, када је отворен стечај у `Бирчу` и са `Алумином`, у шта смо ушли након тога, данас имамо око 1.400 радних мјеста, а то значи и око 400 додатних, нових радних мјеста“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је 300 радних мјеста очувано и у Фабрици дувана Бањалука, као и да је Влада интервенисала и у Техничком ремонту „Братунац“, напомињући да су то све радна мјеста која немају везе са администрацијом.

„Свуда има вишка људи у администрацији, али Република Српска је у том смислу у бољем положају од ФБиХ и њених кантона или нивоа БиХ који запошљава 23.000 административаца, а не баве се ни чим што је животно важно за било којег грађанина“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о спровођењу реформе пословне регистрације, Цвијановићева је навела да је Српска након што је спровела реформу имала 40 одсто више регистрованих фирми него у периоду прије тога, и ту је Српска одмакла у односу на ФБиХ.

„Имали смо ситуацију када су фирме из Србије измјештале сједишта у ФБиХ по логици да је Српска загарантовано тржиште, и нису направиле ништа јер им је тржиште остало исто. Није тачно да је у ФБиХ пословни амбијент бољи, јер је Српска конкурентнија и много лакше се може основати предузеће, у року од три- четири дана и по једношалтерском принципу“, истакла је Цвијановићева, додајући да је стимуланс за произвођаче и јефтинија електрична енергија у Српској, док су намети углавном уједначени.

Она каже да није тачно да су фирме из Републике Српске побјегле у ФБиХ, већ се упорно креира лажна слика којом се покушава представити да је Српска у силним проблемима, а да у ФБиХ цвјетају руже.

„То није тачно. Ми не треба да се такмичимо са ФБиХ, већ да радимо на ономе што смо премијер Фадил Новалић и ја започели, да уједначавамо амбијент, да доводимо у ред прописе, да имамо иста оптерећења“, додала је Цвијановићева.

Архива