У интересу Српске да институције Брчко дистрикта добро функционишу“

22.06.2017 Актуелно

 

„Проблем се јавља за вријеме ремонта електране. У периоду од три мјесеца ‘Електропривреда Српске’ мораће да купује струју на екстерном тржишту јер је неће имати довољно због ремонта електрана. И договорено је да, у периоду када је наша продукција довољна да подмири конзум, цијена струје буде као у Српској, а у оном периоду када је будемо куповали дистрикт је слободан да одлучи да ли жели да купи струју по условима као и ми или да се снабдије на неки други начин, што је фер“, навео је Додик.

Након састанка са градоначелником Брчко дистрикта Синишом Милићем, Додик је рекао новинарима да је ремонт електрана нормална ствар коју обављају и планирају све земље у свијету и да без ремонта није могуће очекивати даљу производњу.

Додик је нагласио да је цијена струје коју Српска испоручује дистрикту јефтинија од оне у Федерацији БиХ, али да сматра да је то обавеза Републике Српске према грађанима Брчког.

Предсједник Српске је нагласио да је са Милићем разговарао и о пројекту ауто-пута који треба да повеже Бањалуку и Бијељину, а чија траса незаобилазно пролази кроз дистрикт.

„Драго ми је што смо данас потврдили да ће дио те комуникацијске трасе пролазити кроз дистрикт. И радови на заобилазници су настављени и успостављена је одређена динамика. Разговарали смо и о гасоводу јер је Српска била интегрисана у причу о ‘Јужном току’ која је била заустављена. Сада смо рехабилитовали те разговоре и Српска мора са дистриктом да договори услове о простору транзита гасовода кроз Брчко“, каже Додик.

Предсједник Републике Српске додао је да дистрикт, када је ријеч о гасоводу, мора самостално и аутономно да обезбиједи секундарну диструбуцију за своје потребе, те да би једна гасна станица била постављена на простору Брчког.

Он је рекао да је циљ Српске да у наредном периоду Рафинерија нафте у Броду пређе на гас, како би се избјегло загађење.

„Постоје одређени приговори, прије свега из Хрватске и то није доказано, али изнова оптерећује јавну сцену. Ми ћемо вјеровотно одређеном конекцијом гасовода из Хрватске, само до Брода, то питање ријешити промптно, али истог тренутка када ми доведемо гасовод, од тог момента то се качи на гасоводну мрежу Српске“, навео је Додик.

Милић је истакао да је предсједник Српске током данашње прве званичне посјете властима Брчког показао да је Република Српска демонстрирала своју привреженост дистрикту и наставила да му пружа конструктивну подршку.

„Констатовали смо да је ситуација у Брчком стабилна и да институције функционишу на најбољи могући начин. Српска ће подржавати Брчко, посебно водећи рачуна о интересима грађана српске националности, али и о свим грађанима дистрикта. Један од приоритета у будућности нам је свакако сарадња са ентитетима“, нагласио је Милић.

Он је додао да је са Додиком разговарао и о изградњи моста у Крепшићу, на магистралном путу Бијељина-Бањалука, за који је пројекат урадила Република Српска.

„Вриједност овог пројекта је 70.000 КМ, и то је донација Српске Брчко дистрикту, а ми смо преузели градњу моста због одређених законских препрека“, каже Милић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Брчком и са замјеником градоначелника Брчког Антом Домићем и предсједником Скупштине дистрикта Еседом Кадрићем.

Архива