СзП жeли да кризу са нивоа БиХ пребаце у Српску

01.06.2017 Актуелно

„Преко тачке о продаји акција у РЖР ‘Љубија’ и упућујући иницијативу о смјени Владе, покушали су сакрити чињеницу да на нивоу БиХ немају више парламентарну већину. Једноставно им је била потребна тема која ће сакрити све оно што се дешава у оквиру њихове власти у Сарајеву, али и осипања у сопственим редовима и партијским структурама“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је навела да је СзП, заједно са политичким Сарајевом и дијелом међународне заједнице, дио пројекта који ради на рушењу предсједника Републике Српске Милорада Додика и СНСД-а, те да политичко Сарајево и дио међународне заједнице имају своје разлоге, јер им смета Република Српска, док СзП то ради због сопствене фрустрације која проистиче из немоћи да већ 11 година побиједе на изборима.

„То што су изабрали метод да народу и грађанима Српске ускраћују средства, игноришу и заобилазе улогу институција Српске у свим важним процесима, и да вјечно криминализују сваког кога не могу побиједити на изборима, а поготово да се због сопствених фрустрација ставе на услугу циљевима ових првих и других, погрешан је метод“, рекла је предсједник Владе Српске за „Народне новине“.

Говорећи о исходу посебне сједнице Народне скупштине, на коју је опозиција упутила иницијативу за опозив Владе, Цвијановићева је рекла да то јасно показује какав је омјер политичких снага у републичком парламенту.

„Јасно је да опозиција нема ту снагу. Први тест су били локални избори на којима су партије Савеза за промјене потпуно поражене. Народ се не смије потцјењивати, а они су то управо урадили вршећи власт у Сарајеву“, додала је Цвијановићева.

Ако причате народу да влада опште сиромаштво, каже Цвијановићева, а зарађујете по шест, седам и више хиљада марака сједећи у удобним фотељама и не радите ништа за народ, већ само „гањате вјештице“ и обрачунавате се са политичким ривалима који врше републичку власт, онда је то демагогија.

„Ако, сједећи у Сарајеву, спречавате да новац дође у буџет Републике Српске, а тиме и до њених грађана, само да би се обрачунавали са влашћу у Српској, онда је то лоша намјера“, оцијенила је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише тврдње опозиције да је Влада Српске „ненародна“, Цвијановићева је рекла да они који Владу називају ненародном, већ 11 година нису убиједили народ на изборима да су они народни.

„Никад нисам идеализовала ствари у друштву, има много тога што ће морати да ради и ова и многе наредне владе. Али, наш партнер није исфрустрирана, деструктивна опозиција, већ су то грађани и све групације у друштву. Из тог разлога смо искорачили према пензионерима и у погледу повећања пензија и пребацивања исплате пензија на трезор, повећавали основицу за породичне и личне инвалиднине и издвајамо више од 250 милиона КМ годишње за борачку популацију“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је Влада из тог разлога искорачила и према људима и домаћинствима који су били поплављени 2014. године, није повећавала трошкове школарина, односно студирања, нити порезе, или укидала права, иако су то радили сви у окружењу.

„Што се тиче опозиције и оног што они тврде, не бих да ово што ћу рећи звучи арогантно, али они су за мене само политичка адреса на коју упутим политички одговор. Важније ми је шта ће рећи један наш човјек с којим причам кад одем на терен, него сва опозиција заједно, јер кад ми се на нешто пожали неки наш грађанин, онда зовем министре, начелнике општина, институције и негодујем или тражим акцију и провјеравам да ли су ти проблеми ријешени, а кад чујем нешто од опозиције онда политички одговорим – и заборавим да постоје“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да редовност исплата пензија и плата буџетским корисницима, као и социјална давања и све оно што припада грађанима Републике Српске не може доћи у питање.

„Опозиција годинама прича како Српској пријети колапс. То није тачно. Упркос томе што су и они спријечили да Република Српска добије повољна средства путем међународних аранжмана, ми смо побољшали динамику плаћања. Постоје одређена кашњења, на примјер кад је ријеч о подстицајима у пољопривреди, али и ту смо постигли напредак, а императив је да се проблем ријеши у наредном периоду“, додала је премијер Српске.

Она је подсјетила да сви макроекономски показатељи биљеже раст. „Биљежимо раст индустријске производње, раст извоза, расте стопа запослености, а смањује се стопа незапослености, остварен је рекордан број запослених ове године, као и рекордна покривеност увоза извозом. Кроз увођење пензија у трезорски систем остварена је њихова редовност и стабилност, пензије су повећаване у претходном периоду за 11,3 одсто, а слиједи и ново повећање од три одсто, а потом и за додатних два одсто“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, реализовани су бројни пројекти у области саобраћајне инфраструктуре, водопривреде, здравства, студентског стандарда, а многи су у току.

„Нисмо дозволили да застанемо упркос тешкој ситуацији и бројним опструкцијама. Има много тога што још морамо предузети у области и пензионог и здравственог система, у раду јавних предузећа, а поготово у погледу стварања услова за ново запошљавање“, додала је Цвијановићева.

Говорећи о раду Владе, она је рекла да је у цјелини гледајући задовољна радом Владе, с обзиром на проблеме с којима се боре.

„Кад то кажем мислим на потребу да испуњавамо буџетске обавезе у изузетно сложеним економским и финансијским временима. Ако томе додате политичке ударе на Републику Српску, који су немилице долазили из политичког Сарајева потпомогнутог дијелом међународне заједнице, онда је јасно у каквим околностима функционишемо“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је Српска први пут дошла у ситуацију да мора да се брани од сопствених представника који врше власт на нивоу БиХ.

„У политичком смислу, требало би да сам због тога задовољна, јер су то грађани већ препознали и почели да их санкционишу. Али, у људском смислу сам несретна што на нивоу БиХ имате структуру људи који су бирани на територији Републике Српске, а не сарађују са њеним институцијама и настоје блокирати сва средества која су намијењена њеним грађанима“, рекла је Цвијановићева.

На питање да ли има потребе да замијене поједини министри у Влади, премијер Српске је рекла да, с обзиром на то да је на челу коалиционе владе, настоји да промовише дух каолиционог дјеловања и да тиме помогнем и коалиционом наступу у Народној скупштини.

„Кад дајем оцјену рада Владе говорим о тимском наступу, никад не говорим о појединачним оцјенама. Наравно, након четири године на позицији предсједника Владе, имам јасан став о доприносу који сваки члан Владе даје том тимском раду. Сматрам да он није уједначен, али не мислим да о томе треба да причам у медијима“, рекла је Цвијановићева.

Архива