Српска жели да оствари најбољу могућу сарадњу са Санкт Петербургом

01.06.2017 Актуелно

 

Додик је, након састанка са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком и потписивања Протокола о сарадњи Српске и Санкт Петербурга, истакао да се протокол односи на операционализацију и утврђене рокове и садржаје.

„Санкт Петербург је са својим економским, културним и политичким значајем једна од важнијих дестинација и нама је задовољство да је, прије свега, губернатор Полтавченко, са оваквом пажњом приступио развоју наше сарадње. Управо његова приврженост тој сарадњи омогућава да се она шири и добија нову динамику“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је протеклих годину дана организовано неколико посјета делегација Српске и Санкт Петербурга, те да је утврђен протокол који подразумијева тачну динамику онога што треба да буде урађено у области туризма и на промоцији бања у Републици Српској, као и да се види колика је жеља и спремност људи да дођу у Српску.

„Морамо на томе да радимо и да поправимо наше бањске капацитете, јер је то сигурно један добар ресурс. Мораћемо сјести и видјети шта су наше бање и за сваку омогућити реконструкцију која може да обезбиједи боравак и смјештај захтјевних туриста“, нагласио је Додик.

Он сматра да то мора бити учињено, што су, како каже, примијетили и пријатељи Републике Српске у Санкт Петербургу.

Предсједник Српске је навео да је са Полтавченком разговарао и о робној размјени јер је Русији потребна огромна количина воћа и поврћа.

Додик истиче да је неопходно пронаћи начин да се окупе произвођачи из Републике Српске који би били спремни да робу обезбјеђују у континуитету.

„Било је ријечи и о договору у вези са организовањем манифестације посвећене туризму словенских земаља у Бањалуци крајем ове године“, рекао је Додик и подсјетио да Санкт Петрбург организује сајам „Словенски свијет“.

Он је навео да је Бањалуци припала част да ове године буде домаћин Сајма туризма словенског свијета и истакао да због тога морају бити предузете оперативне и друге активности.

„Ријеч је о добрим намјерама и жељама људи који прихватају Републику Српску у свим сегментима. Раније смо имали павиљон у оквиру њиховог великог годишњег Божићног сајма који је окупио наше произвођаче и био веома запажен, имајући у виду жељу људи и приступ тима губернатора Санкт Петербурга Полтавченка који Српској придаје озбиљан значај“, рекао је Додик.

Архива