Мјесто и за Српску у специјалној економској зони

02.06.2017 Актуелно

 

Додик, који присуствује Петербуршком међународном економском форуму, истакао је да ће у Санкт Петербургу бити отворено Представништво Републике Српске, које ће Српску представљати у најбољем свјетлу.

Предсједник Српске каже да је почаствован што ће поново разговарати са руским предсједником Владимиром Путином, али и са предсједником Индије, који је такође на економском форуму и који је изразио жељу да разговара о сарадњи са Српском.

Додик је рекао да ће прије састанка са Путином, разговарати са представницима руске државне компаније „Зарубежњефт“, те нагласио да постоји „динамачна прича за развој привредних капацитета са Русијом“.

Он је истакао да „једна мала Република Српска са свим својим манама и предностима има пажњу и руског предсједника Путина и министра иностраних послова Сергеја Лаврова“.

Говорећи о значају Међународног економског форума у Санкт Петербургу, Додик је изјавио да се ту налази смотра, прије свега, економске моћи Русије и додао да се виде иновације и достигнућа које Русија несумњиво стално показује.

Додик је рекао да му је посебна част што годинама добија позив на Међународни економски форум у Петербургу, који се организује под покровитељством предсједника Русије.

„У сваком случају Република Српска је овдје позната. Код великих руских компаније се зна шта је Република Српска и успјешна аквизиција коју смо имали са њима о томе говори. Исто тако и подршка коју имамо овдје у Санкт Петербургу од господина /губернатора Петербурга Георгија/ Полтавченка је озбиљна претпоставка да Српска буде овдје још снажније присутна и да се покаже на прави начин“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је додао да се разговара о могућности да се отвори Представништво Српске у Санкт Петербургу и да се већ договарала операционализација.

„Овдје су нам врата широм отворена. То представништво не треба да буде само канцеларија, него да буде павиљон на којем би се излагала одређена роба, а чак и да се представљају одређене фирме. Видјећемо, ако то постане интерес људи из Републике Српске, можемо се кретати ка томе“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је руско тржиште добро, да Република Српска може много тога да научи.

„Русија је имала проблем санкција. Упала је не у економску, него више психолошку депресију због тога. Али након двије или три године они су то оставили иза себе. Многе производње поново су покренули, тако да се овдје осјећа посебан оптимизам“, навео је Додик.

Он је нагласио да Русија на глобалном плану постаје једна од најважнијих земаља и нема свјетске теме у коју није укључена.

„Сасвим је нормално и потребно да Република Српска буде овдје. Управо да се одржи та пажња и партнерство које смо изградили“, закључио је Додик.

Архива