Требиње: До краја године зграда за избјегла и расељена лица

22.06.2017 Актуелно
 
Градња ће почети брзо захваљујући Граду Требињу који је у рекордном року завршио сву потребну документацију и обезбиједио локацију, грађевинску дозволу, урадио пројектну документацију, довео инфраструктуру до зграде која ће се налазити на атрактивном мјесту у кругу бивше касарне „Лука Вукаловић“ у ужем центру града. 
 
У остале стамбене јединице биће смјештена избјегла и расељена лица са подручја града која буду задовољила критеријуме да не би дошло до дуплирања, а уколико не буду попуњени сви капацитети, право на привремено становање и уз минималну надокнаду имаће социјално угрожена лица. 
 
Вриједност пројекта је 2,2 милиона КМ, а средства су обезбијеђена из пројекта осигурања јавних стамбених рјешења /ЦЕБ два/ и од Владе Републике Српске. 
 
Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић рекао је данас да се радови изводе у оквиру пројекта ЦЕБ два, који спроводи Министарство за избјеглице и расељена лица Српске.
 
Он је захвалио градоначелнику Требиња Луки Петровићу за разумијевање и истакао да Град Требиње треба да буде примјер осталим локалним заједницама у Републици Српској како се у рекордном року припрема и обезбјеђује сва потребна документација за један велики и значајан пројекат. 
 
Грајић је напоменуо да је Министарство и ранијих година имало вољу да реализује овај пројекат, али да нису наишли на разумијевање код претходне градске администрације. 
 
Петровић је истакао да је Град Требиње за пет мјесеци припремио сву потребну документацију, додајући да је пројектна документација урађена уз помоћ „Хидроелектрана на Требишњици“ /ХЕТ/. 
 
Он је напоменуо да ће расписивање тендерске документације услиједити за шездесетак дана, а да ће већ на јесен почети градња зграде. 
 
„Уколико тендером буде постигнута већа цијена градње од предвиђене, Град Требиње ће суфинасирати разлику“, обећао је Петровић. 
 
На састанку представника Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске са челницима Градске управе истакнуто је да ће се упоредо са реализацијом овог пројекта радити на реконструкцији и санацији Дома пензионера у Требињу, односно да ће бити рађена санација крова, фасада, те уређење 30 већ постојећих соба. 
 
То је потпројекат пројета ЦЕБ два, а како је најављено, ове године ће бити расписан тендер вриједан око милион евра. 

Архива