Нацрт закона о фонду солидарности упућен у парламентарну процедуру

06.06.2017 Актуелно

 

Овим законом би био основан фонд солидарности у сврху одласка и лијечења обољеле дјеце, којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у Републици Српској, у земље у којима дјелују здравствене установе у којима је то могуће, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

У саопштењу се истиче да би новооснованим фондом солидарности руководио Управни одбор у којем ће бити представници удружења родитеља обољеле дјеце, истакнути зравствени радници, представници Савеза синдиката, Савеза општина и градова и Привредне коморе, као и медија и удружења чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце, а који за свој рад не би примали накнаду, док би приједлог за додјелу средстава давала стручна Комисија састављена од истакнутих стручњака у одговарајућим областима медицине.

На званичној интернет страници фонда солидарности би свакодневно били објављивани подаци о прикупљеним средствима, док би на мјесечном нивоу били објављивани званични извјештаји о укупно прикупљеним и додијељеним средствима.

Фонд би био финансиран из донација организација, предузећа и појединаца, али и из посебног доприноса за солидарност који би уплаћивали општине и градови, као и запослени у Републици Српској.

Износ посебног доприноса за солидарност за запослене би износио 0,25 одсто од нето плате запослених, уз могућност изузећа за све оне који то буду жељели, додаје се у саопштењу.

Нацртом закона такође је предвиђено да би Народна скупштина Републике Српске усвајала план рада, као и годишњи извјештај о раду овог фонда, док би надзор над прикупљањем и расподјелом средстава вршило радно тијело парламента којим би предсједавао посланик из највеће опозиционе партије, истиче се у саопштењу из кабинета предсједника Републике.

Архива