Дијаспора да заступа и штити интересе Српске

26.06.2017 Актуелно

 Обраћајући се званицама на централној манифестацији „Српски дан“, која је у канадској провинцији Онтарио одржана 72. пут, Цвијановићева је истакла да је Канада једна од економски најразвијенијих држава свијета, земља богата природним ресурсима, али и земља која је отворена за друге народе, која је својим политикама дала шансу и српској заједници да расте и да се развија.

„Многи наши сународници су стицајем различитих животних околности дошли у Канаду, многи су остварили значајне успјехе у различитим областима. Српска дијаспора представља значајан ресурс и заједничким дјеловањем можемо да учинимо наше везе чвршћим и бољим. Историјска повезаност, заједничка култура и традиција, обавезују нас да градимо мостове сарадње и на тај начин чувамо свој идентитет и развијамо се“, изјавила је Цвијановићева.

Скупу, који је одржан на имању Цркве Светог Ђорђа на Нијагариним водопадима, осим представника српске дијаспоре, присуствовале су и истакнуте личности из политичког, друштвеног и привредног живота Канаде, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске.

Овом приликом Цвијановићева се сусрела се са градоначелником Нијагара водопада Џимом Диодатијем и чланом парламента провинције Онтарио Вејном Гејтсом који су присуствовали отварању централне манифестације.

Предсједник Владе Српске честитала је учесницима и гостима предстојећи празник Видовдан, који је и повод за одржавање „Српског дана“.

Она је упутила и честитку званичницима и грађанима Канаде поводом 150 година постојања Канаде које се, између осталог, обиљежава и у оквиру ове манифестације.

Цвијановићева је нагласила значај одржавања инстититуционалних веза са српском дијаспором, као и политички и економски капацитет њених представника који у државама у којима живе могу да заступају и штите интересе Републике Српске.

Предсједник Владе Српске у суботу, 24. јуна, започела званичну посјету Канади током које су предвиђени значајни сусрети са представницима Српске православне цркве, институција Канаде и српске дијаспоре.

Посјета је примарно усмјерена на преговоре са различитим партнерима у вези са активностима које могу допринијети јачању привредне сарадње Републике Српске и Канаде.

Архива