Додик: Веома важни добри односи и сарадња са Војводином

06.06.2017 Актуелно

Додик је након састанка са предсједником Владе Аутономне Покрајине /АП/ Војводине Игором Мировићем истакао да би владе Српске и Војводине требало да потпишу споразум о свеобухватној сарадњи.

Он је навео да би сарадња требало да буде интензивирана у области привреде, здравства, образовања, културе.

„Подржавам активности влада Републике Српске и Србије, а наша сарадња требало би да буде свеобухватна. Српска са Србијом, посредством Споразума о специјалним и паралелним везама, али и везама људи, развија успјешну и конкретну сарадњу“, рекао је новинарима Додик.

Он је навео да ће Српска и Србија ускоро реактивирати одржавање заједничких сједница влада.

Према његовим ријечима, данас је разговарано и о инфраструктурним пројектима.

„Разговарали смо и о пројектима који би могли да буду интересантни за прекограничну сарадњу да би се могло аплицирати код европских фондова. Подржавам да будемо отворени за све иницијативе које привредни или јавни субјекти буду имали у Српској или Војводини“, додао је Додик.

Он је нагласио да се жели послати порука најбоље сарадње у свим сегментима.

„Мировић је доказани пријатељ Републике Српске који уноси огромну енергију И динамику у развој Војводине. Почаствовани смо што је са својом делегацијом данас у Републици Српској и желим им успјешан боравак“, рекао је Додик И подсјетио да је прије неколико мјесеци био гост код Мировића.

Мировић је оцијенио да је амбициозно замишљена сарадња двије владе, наводећи да би споразум о свеобухватној сарадњи требало да буде потписан на јесен.

Он је захвалио властима у Српској што су позвале делегацију АП Војводине да данас борави у Бањалуци.

„Тренутно разговарамо о сарадњи универзитета и клиничких центара из Новог Сада и Бањалуке. Разговарамо и о сарадњи регионалних агенција да бисмо могли да привучемо средства из одговарајућих фондова ради развоја Војводине и Српске“, рекао је Мировић.

Предсједник Покрајинске владе је оцијенио да су односи Српске и Србије одлични и да никада није постојао овакав степен јединства, координације, практичних резултата и заједничких иницијатива.

Он каже да ће данас бити потписан споразум о сарадњи привредних комора Републике Српске и Војводине да би били остварени конкретни привредни резултати.

„Желимо из декларативне сфере да пређемо на конкретну сарадњу и да у неком будућем времену Војводину и Српску повеже нови „Братољуб“. Имамо обавезу и према чињеници да велики број успјешних људи у Војводини има коријене у Републици Српској, коју Војводина гледа са посебним емоцијама и осјећа је као своју, а то нам право нико не може ограничити“, закључио је Мировић.

 

Архива