Додик: Српска безбједносно стабилна упркос изазовима

08.06.2017 Актуелно

 

„Република Српска у безбједносном смислу има штету што се налази у БиХ. Међутим, ресурси које имамо су довољни да се супротставимо свим безбједносним изазовима“, рекао је Додик новинарима, након што је на Факултету безбједносних наука одржао предавање о теми „Безбједносни изазови у Републици Српској и региону“.

Он је истакао да је најважнији изазов за Републику Српску очување и јачање политичке самосталности у оквиру Дејтонског мировног споразума.

„То сам рекао и студентима Факултета безбједносних наука, као и да се мора радити на јачању институција Републике Српске. Српска је данас институционално најкомпактнија у БиХ и једина има капацитет самоодрживости за разлику од БиХ и Федерације БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је из БиХ знатан број грађана отишао да ратује за „Исламску државу“.

„БиХ у овом погледу предњачи и нико не смије да искључи могућност повратка ових људи са ратишта у Сарајево, а да већ дан након тога буду на територији Републике Српске. У свему овоме важно је што је Српска показала способност и ефикасност приликом терористичког напада у Звронику када су спријечене шире посљедице“, каже Додик.

Он је навео да се прича о „Исламској држави“ најегзактније може наћи у „Исламској декларацији“ коју је написао некадашњи муслимански лидер Алија Изетбеговић.

„Многи терористички чинови у свијету имају значајну повезницу са БиХ, односно бошњачком политичком и безбједносном структуром. У БиХ је током посљедњег ратног сукоба ушло више од 4.000 муџахедина, што довољно говори о свему“, рекао је Додик.

Он је поновио да је међународни интервенционизам створио много изазова и проблема у БиХ.

„Морамо се кретати на начин да се Република Српска бори за свој политички статус и права, али да то не буде разлог за некога ко би могао да употријеби масовну силу према Српској“, сматра Додик.

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да Република Српска у свим сегментима, па и у безбједносном, зна пут и има правац којег мора да се држи.

„На тај начин ће се најбоље супротставити свим безбједносним изазовима и пријетњама којима је изложена. Ово је значајан дан за наше студенте који морају знати све вриједности садашњег друштва“, рекао је Ћеранић.

Он је напоменуо да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске опремљено и обучено да се супротстави свим безбједносним изазовима, додавши да би упозорења Велике Британије о могућности терористичких напада у БиХ требало схватити веома озбиљно.

Предавању студентима на Факултету безбједносних наука присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга.

Архива