Додик: Позвао сам Путина да посјети Бањалуку

05.06.2017 Актуелно

 

„Ми смо у фази да се са Руском православном црквом договори пројекат и то је преузео на себе владика бањалучки Јефрем. Желимо да видимо Путина у Бањалуци поводом отварања цркве“, рекао је предсједник Додик и додао да се радује могућности да се то догоди.

Он је у интервјуу за „Спутњик“ синоћ истакао да је о изградњи тог центра већ раније разговарао са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровим, те да је земљиште површине од 6.500 метара квадратних већ донирано за ту намјену.

У осврту на посјету Русији, Додик је потврдио да је са својим саговорницима причао о фискалној стабилности Републике Српске.

„Ми већ дуже вријеме разговарамо на ту тему. Једна од идеја је да се путем обвезница које би емитовала Република Српска прикупи одређени новац и стабилизује читав наш систем. Ми трагамо за начинима како ћемо то учинити. Вјерујемо да то можемо, а о томе смо разговарали у Русији са кредибилним људима“, рекао је предсједник Српске.

Када је ријеч о формирању такозваних слободних зона, које су најављене за Србију, Додик је рекао да Српска такође развија такав концепт.

„Република Српска има проблем у чињеници да је у БиХ и да не може суверено да влада својим царинским режимом и политиком, тако да смо ми у концепту специјализованих економских зона. Развијамо нешто у том погледу“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, руско тржиште тражи одређену робу са овог простора, али проблем Србије и Републике Српске јесте што нема довољне тражене количине.

Он је поновио да је задовољан посјетом Русији, гдје је учествовао на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Додик је истакао да је са Москвом постигнут висок степен сагласности о политичком односима у региону, а да је њен приступ поштовање међународног права и међународних уговора.

„Свако мијешање које иде ка томе да креира неке друге процесе који би навијали за једну страну против друге у региону значе нови конфликт, ново усложњавање ситуације. Код Руса тога нема. Они су, на примјер, јединствени у приступу да је Дејтонски мировни споразум не само створио мир него и нови политички систем који треба поштовати, као и вољу људи да само њихов ангажман може да доведе до одређених процеса који би били у њиховом интересу“, закључио је Додик.

Архива