Додик: Hе осјећам ce угроженим због санкцијa САД-a

22.06.2017 Актуелно

CАД имају право да продуже санкције, то је њихова држава и њихова ствар. Веома је јасно под којим је условима дошло до мог стављања на ту листу. Не осјећам се ништа посебно угроженим због тога, али мислим да би требало бити неугодније онима који су то на један некоректан начин извојевали, као што су амбасадор САД /Морин Кормак/, која сада сједи у Сарајаву и /замјеник помоћника државног секретара/ Хојт Ји, те још неки који су то чинили из неких својих разлога. Али, видјећемо и њима леђа веома брзо, па ћемо видјети каква ће онда бити политика“, истакао је Додик у Брчком.

На питање новинара да прокоментарише одлуку америчког предсједника САД Доналда Трампа о продужењу уредбе о ванредним мјерама у вези са западним Балканом која обухвата и такозвану „црну листу“, Додик је рекао да је то у сваком случају ствар САД и да имају право да доносе какве хоће одлуке.

Он је нагласио да ништа не чини у вези са том листом, ни да остане нити да буде скинут. „Мислим да је то била неправда. Ако и они мисле тако – нека ме скину, а ако не мисле баш ме брига. Битно је да Република Српска због тога није имала никакве штете“, нагласио је предсједник Српске.

Додик је рекао да сви могу да виде и прочитају да у САД постоји озбиљан политички сукоб између садашње и бивше администрације и да се преко тога преламају многе ствари, али да је то ствар те државе и да то не може да коментарише.

Говорећи о раду шефа Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрада Кесића, Додик је рекао да је он учинио добру ствар за Републику Српску јер је искористио своје дугогодишње присуство у САД и у формалном смислу помогао Српској да након дуго година добије представништво у Вашингтону што су легално и легитимно одобрили органи власти те државе.

„Обрад Кесић је веома важан човјек када је ријеч о нашем позиционирању и нема незадовољства његовим радом, нити разлога да оспоримо његов рад“, оцијенио је Додик, додавши да Кесић није члан ниједне партије, те да је слободни аналитичар.

Архива