Додик: Циљеви одласка у Русију остварени

05.06.2017 Актуелно

 

„Са руске стране ништа се не тражи, нити се било шта сугерише. Русија је у континуитету разумјела нашу позицију. Након срамног покушаја Велике Британије да у Савјету безбједности УН испослује резолуцију која би трајно оптужила Србе за наводни геноцид, Русија искористила своје право и то онемогућила, а то не смијемо никада да заборавимо“, рекао је предсједник Српске.

Додикје рекао да је видљиво да постоје прикривене намјере и политички процеси појединих западних земаља усмјерени на слабљење Републике Српске, док, са друге стране, Руска Федерација такве намјере нема.

„У Руској Федерацији покушавају да препознају шта је важно за нас, како би могли помоћи да се очува оно што је интересу свих нас, а то је мир. Нема никаквих тајних операција, а задња прича коју је измислио амерички дипломата Хојт Ји у Конгресу САД-а, говорећи неистине како Русија подстрекава Српску да се одвоји из БиХ путем референдума, није тачна“, навео је Додик.

Предсједник Српске истиче да то говори колико се не преза чак ни од спремности да се лаже у Конгресу како би се правила дневна и политичка корист за бившу администрацију САД.

Додик је по повратку са Међународног економског форума у Санкт Петербургу поручио да су циљеви одласка у Русију остварени.

„Одржани су бројни сусрети са људима важним за постојање доброг односа Републике Српске и Руске Федерације. Најважнији је, свакако, састанак са предсједником Русије Владимиром Путином“, рекао је Додик за РТРС.

Предсједник Српске се током боравка у Русији састао и са министрима, потпредсједником Владе Руске Федерације, губернатором Санкт Петербурга, те представницима руске законодавне власти, представницима банака, фондова и бројних предузећа, попут „Зарубежњефта“, „Гаспрома“ и других.

„Веома сам задовољан што једна мала Република Српска задржава пажњу Руске Федерације на највишем нивоу када је ријеч о политичким и економским питањима, те у том смислу постоје одличне претпоставке да се сарадња ојача и продуби“, рекао је Додик.

Он је истакао да је потребно да Српска са своје стране прилагоди могућности када је ријеч о трговинској сарадњи, те да се види на који начин може да учествује на руском тржишту отвореном за производе и предузећа из Републике Српске.

Архива