Додик: Cамо патриотизам може очувати српски народ и Cрпску

25.06.2017 Актуелно

 

„Патриотизам не може да се прогласи мјером која није у складу оних вриједости које нам долазе са стране“, рекао је Додик новинарима на Дугој Њиви код Модриче, гдје се данас обиљежава 25 година од пробоја коридора.

Он је навео да не треба подлијегати тврдњама по којима се сваки облик патриотизма према народу у Републици Српској проглашава неком врстом јереси.

Додик је истакао да је обиљежавање 25 година од пробоја коридора дио институционалног обиљежавања и да је он ту као предсједник Републике заједно са представницима других институција и организација да обиљежи овај значајан догађај.

Он је рекао да недолазак неких из опозиције на Дугу Њиву не значи губитак јединства Република Српска.

„Република Српска остаје јединствена“, поручио је предсједник Српске, указујући на потребу да то јединство треба што више исказивати.

На Дугој Њиви код Модриче данас се обиљежава 25 година од „Пробоја коридора“, војне акције којом је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника. Директан повод за акцију „Коридор живота“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Архива