Завршена прича о усвајању закона о акцизама на нивоу БиХ

11.05.2017 Актуелно

 

„Мислим да нема потребе да се ми уопште у наредном периоду, односно у овој и наредној изборној години, бавимо тим питањем“, рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, ако је власт на нивоу БиХ толико анемична и неспособна, онда је то један од начина да покажу, што су јуче и показали.

„Немамо намјеру више прискакати у помоћ, ја сам то рекла и људима из међународне заједнице и објаснила да ће ово бити посљедњи покушај и ако то није то да на нас не рачунају“, каже Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да су представници Савеза за промјене заинтересовани за фотеље, али да нису заинтересовани ни за један реформски процес.

„Све што су до сада радили било је најобичније глуматање и у стању су све да обећају када се налазе на састанцима са странцима, али када дођу на практични терен понашају се овако како јесу“, додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да Савез за промјене оваквом политичком игром неће довести у отежану ситуацију Републику Српску, већ ће само себе „избламирати“.

„Власт Републике Српске рачунала је на овакав сценариј и то је рекла људима из Међународног монетарног фонда /ММФ/ прије два мјесеца у Вашингтону“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Републике Српске урадила свој дио посла и испунила своје обавезе, више због себе него због аранжмана са ММФ-ом, јер то и јесу ствари које се налазе у Економској политици Српске.

„Сматрали смо да је било логично и исправно, пристојније и боље да то радимо заједно и да синхронизујемо активности посебно два ентитета, јер је ниво БиХ овдје мање важан, на два ентитета отпадају ти велики послови“, напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да БиХ аранжман са ММФ-ом у смислу повлачења транши и нема, већ га има формално и он постоји.

„Три године уназад све оно што је било планирано никада није у том износу повучено. За ову годину, да се све одвијало како је требало, а то значи да смо прошлу годину повукли траншу у јулу, да није било кашњења, да смо на крају године повукли децембарску траншу, која је, такође, изостала, па онда добили прилику за поправни испит у јануару и фебруару и то се није десило“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да се ишло тим слиједом ствари, у овој години би било повучено 150 милиона КМ, а у некој горој варијанти 115 милиона КМ, али се сада долази у ситуацију да се неће повући ни 50 милиона КМ.

„Овдје није суштина у повлачењу транши, та динамика је изгубљена и ми смо и рачунали да ће та динамика бити изгубљена“, каже Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска има начина да извршава своје обавезе, те да „није животно везана за аранжман са ММФ-ом“.

„Било би добро имати аранжман са ММФ-ом зато што нам то нуди платформу за неколико врло крупних и важних реформи за које би било пожељно да се истовремено дешавају у два ентитета“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да има кашњења у неким стварима, али да не постоји ниједна влада у региону гдје не постоје одређени проблеми и одређена кашњења.

Архива