У Српској нема ниједног пројекта у вези са сецесијом

21.05.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да нешто попут тога није на дневном реду било ког органа у Српској, нити Владе, нити Скупштине Републике Српске.

„Да заиста имамо такве планове зар бисмо могли да их сакријемо? Напросто, нема их. Хипотетички напади нису несвојствени Јиу, званичнику који је овдје многе ствари и загужвао, па сада окривљује некога за неуспјех властите политике“, рекао је Додик за београдску „Политику“.

Он је навео да је Ји водио политику са амбасадором САД у БиХ Морин Кормак, а сада, на крају мандата када не могу показати никакав успјех, преостају им само аргументи неистине којима прижељкују интервенционизам.

„Ако би до тога дошло, нико више не би могао да састави БиХ. Његов приступ /Ји/ у којем за све и свашта криви Русију није непознат, али напросто није тачан. Русија овдје никада није вршила притисак“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да се може сагласити са Јием у оцјени да „БиХ ризикује да буде пропала земља“ ако не спроведе реформе.

„БиХ је надомак пропасти била и прије 10 година и спасавана је само интервенцијом странаца, али када ја то кажем треба да идем у затвор. Реформе о којима прича Хојт Ји спровела је само Република Српска“, истакао је Додик.

Он је додао да реформе нису спроведене ни у Федерацији БиХ, нити на нивоу БиХ, те да је његов осјећај да се то тамо и не може спровести.

„Био сам спреман подржати реформе на нивоу БиХ, али више нисам“, рекао је предсједник Српске.

Додик је навео да постоји могућност да је БиХ до сада опстала због интервенционизма бивше америчке администрације, али да ће зато сада пропасти.

„Није могуће да је цивилизацијска памет концентрисана само у памети Клинтонове администрације која нам је наметнула ревизије Дејтона и тако задала смртни ударац БиХ. Једина шанса БиХ био је уставни концепт донесен у Дејтону. Устав и реалност у БиХ сада су сасвим различити и неко очекује да то успије. Зато ће БиХ пропасти“, објаснио је Додик.

Коментаришући изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића да подјела БиХ није могућа без сукоба, Додик је нагласио да легитимна одлука за рат не би могла да буде донијета, те да Српска може без БиХ.

„Не вјерујем у БиХ, имам право да промишљам. Кажњен сам због тога јер мислим својом главом, браним земљу и народ. Направите ви успјешну Босну и нећемо ићи одавде. Али ако је Босна пропала, шта је спорно да ми будемо самостални“, упитао је Додик.

Он је додао да „територија која се зове БиХ“ не може да успије и из историјских разлога, али да је он човјек мира и да неће учинити ништа да мир буде угрожен.

„Не позивам на сукобе, а Изетбеговић пуца из празног. Но треба да зна да када пређете ентитетску границу ви сте агресор“, истакао је предсједник Српске.

Додик је навео да је било покушаја да се укине Дан Републике Српске који је настао још прије Дејтонског споразума и који је обиљежаван свих ових година, а на свечаности су долазили и западни представници.

„Неко је напрасно осмислио да понизи читаву колективну памет српском народу и одједном је то постао силан проблем“, навео је Додик.

Говорећи о наводном центру Републике Српске и Русије у Маховљанима сличном оном у Нишу, Додик је рекао да не зна начин како би коментарисао те измишљотине, те да га брине да ли тај центар прави Бакир Изетбеговић.

Он је додао да не постоји разлог зашто Српска не би искористила помоћ Русије у хуманитарним операцијама, те да не разумије зашто се напада хуманитарни центар у Нишу.

„Помогао је и НАТО, а Русија не може. Војна база стотину километара удаљена од Ниша је у реду, али није у реду када се постави пет хеликоптера за гашење пожара“, рекао је Додик и додао да ће у будућности Српска прихватити сваку помоћ око елементарних непогода и на том плану ће бити захвални и Русији и Америци и Њемачкој.

Предсједник Српске је истакао да су односи Републике Српске са Русијом „минијатурни“ у односу на оне који Њемачка или Америка имају са Русијом, чак и у вријеме санкција.

„Поштујем велику Русију, предсједника Путина и њихово интересовање за стање овдје, а они никада и ничим нису допринијели дестабилизацији. Босном није управљала Русија него бивша америчка администрација“, рекао је Додик.

Додик каже да је одбио да се у Јасеновцу рукује са Морин Кормак због санкција које су му уведене и забране контакта која се односи и на америчке грађане, јер није желио да јој направи неугодности поштујући њен боравак на мјесту на којем су се налазили.

Коментаришући иницирање опозиције за смјену Владе Републике Српске, Додик је рекао да опозиција нема већину ни на нивоу БиХ гдје су у власти, те да не могу смијенити Владу у Српској гдје постоји јасна већина којој опозиција не припада.

Архива