Још једна велеиздаја Српске у Сарајеву

19.05.2017 Актуелно

 

„Када ће муслимански члан Предсједништва БиХ дозволити да се неко од муслимана стави на `црну листу`?“, упитао је Додик, наводећи да сигурно има десет таквих фирми и десетине оних који су били на сиријском ратишту и који треба да буду стављени на ту листу, а нису.

Он је навео да је јуче добио ту информацију из које јасно произилази да је почињена још једна издаја интереса Републике Српске.

Предсједник Српске је упозорио да је то велеиздаја министара из Савеза за промјене који сједе у Савјету министара и не чине ништа, осим што праве штету Републици Српској.

„Питам се какви су то министри који мјесецима немају ни скупштинску већину? Имају ли бар мало одговорности? Још не знамо колико су само штете и издаја начинили Републици у протеклом времену, а они нешто причају о скупштинској већини и раду Владе Српске. Могли би за промјену мало да се окрену себи, да виде како их напуштају посланици“, рекао је Додик синоћ за РТРС, наводећи да ће СДС ускоро напустити још два посланика.

Он је рекао да је већина у парламенту Српске стабилна и да није угрожена, те да мањина покушава да дође до своје позиције.

„То је потпуно легитимно и ја то подржавам све док се користе легитимна средства, али не може нико због повријеђене сујете тражити да га неко подржава. СНСД, ДНС и СП, као и неколико посланика неће гласати за дневни ред који предвиђе њихову иницијативу за смјену Владе Српске. Опозиција ће имати 25 гласова, а треба им 42 која никако неће моћи достићи. Они то знају, али су кренули у то, хоће сад ту причу о Влади Српске“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је Жељка Цвијановић одличан премијер, поштена жена, да се бори веома упорно и штити интересе Српске, те да је поносан на њу како брани интересе Српске када оде негдје у иностранство.

Наводећи да је владајућа коалиција, коју чини СНСД, СП и ДНС, стабилна, Додик је оцијенио да је опозиција острашћена, јер су губитници с обзиром на то да су десет пута побијеђени на изборима.

„Они су 2014. године изгубили изборе и као лузери отишли у Савјет министара. Немају мјесецима већине у парламенту у Сарајеву, а сада нама говоре да немамо већину, овдје галаме да треба смијенити Владу, покушавају да покажу неку своју величину, а неће имати ни дневни ред. Ако имате довољну већину да мијењате владу, а то је 42 посланика, онда имате већину и за дневни ред и за изгласавање неповјерења Влади што они немају. Они очекује да СНСД гласа за тачку дневног реда. То је лудило. То треба све почистити на изборима и довести неке нормалне људе који хоће да раде, јер ово никуда не води“, истакао је Додик.

Он је поручио Савезу за промјене да покажу своју већину у парламенту БиХ, гдје су, како каже, заштићени као медвједи, а онда држе неку причу о томе како ништа не ваља у Републици Српској и желе да је дестабилизују, јер је то једино што знају да раде.

Говорећи о поновном интензивирању приче да власт у Српској ништа не ради, да је Српска пред банкротом и у колапсу, Додик је рекао да је та прича стална политика Савеза за промјене.

„Сва та њихова прича показује само једно – да су рано пропјевали, али нама то одговара и ја то признајем. Увијек рано крену. Сваког фебруара у задњих десет година причају како је Република Српска у колапсу, пред банкротом, како нема могућности да исплати пензије до краја године и сваки пут су слагали, ниједном нису били управу нити су кад рекли да су погријешили. То негдје остаје код људи који разумију, тако да ја њих охрабрујем да што прије крену са том причом“, рекао је Додик, изразивши увјерење да ће СНСД на предстојећим изборима добити 50 одсто гласова.

Он је нагласио да је актуелна власт у прошлости одрадила готово немогућ посао и да Република Српска више није спорна као што је некад била, јер данас се чује њен глас и код оних који никада нису хтјели да слушају.

„Ми смо у прошлости одрадили готово немогућ посао да зауставимо демонтажу Српске 2006. године и све те године иза нас биле су године заустављања преноса надлежности како би се створили услови да са снажнијом Републиком Српском кажемо да хоћемо да се све врати на Устав и да БиХ буде уставно уређена земља, а не вјежбалиште за странце.

На тај начин је требало да уђемо у тај процес након избора 2014. године, али један дио народа, мада мањински, подлегао је лажима и причама Савеза за промјене и онда су они као мањински представници српског народа отишли у заједничке институције када су и кренули са издајама интереса Српске“, нагласио је Додик.

Он је нагласио да власт у Српској ради у складу са Уставом и интересима Републике, додавши да то није тешко само када човјек има карактер и не одустаје од тога ни у условима када изгледа да је немогуће.

„У том смислу мене не занимају странци и шта они кажу, као што занимају Бореновића, Говедарицу, Црнатка и остале који се погубе пред странцима, немају рационалан став, већ имају потребу да се покажу и докажу. Зашто пред њима не кажу да БиХ не функционише, да не измирује своје обавезе, већ причају на Републику Српску и нападају све што је у Српској? На тај начин они као индијску свету краву чувају своје фотеље и своје ситне карактере за мале погодности које добијају у Сарајеву. То су те јуначине које нама данас покушавају да представе да се боре за националне интересе“, истакао је Додик.

Он је упитао који су то интереси за које се они боре, додавши да само понављају причу о криминалу.

„Како их није више срамота? То више не може да се трпи. Ћутао сам све, мислио демократија је, али неће више моћи. Изађите на улицу и ја ћу изаћи. Изађите на трг и ја ћу, али овако више не може. Ја нећу правити акцију, али хоћу реакцију. Или ћемо имати нормалне политичке процесе или нећемо. Ја сам за нормалне политичке односе и позивам на то, али им нећу дозволити да дестабилизују Републику Српску“, поручио је предсједник Републике Милорад Додик.

Архива