Републикa Српскa je јединa caмooдpживa заједницa у БиХ

04.05.2017 Актуелно

 

„Да се нађемо у Сарајеву на три, четири функције које су прописане Уставом БиХ, који је саставни дио Дејтонског споразума. Све друго нема смисла, ни перспективе. Ако не буде тако, на овим просторима биће признато само оно што може да функционише, а једино што има легитимитет да функционише је Република Српска“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да Српска има територију, народ који је обожава, воли и брани, има своју владу и функционалне институције власти, законодавство које кореспондира са савременим и цивилизованим свијетом.

Да није у оваквој БиХ, рекао је Додик за „Народне новине“, Република Српска би била једна од најперспективнијих на простору бивше Југославије.

Онима који прижељкују промјене у саставу Владе Републике Српске, Додик је поручио да кабинет Жељке Цвијановић ради добро, квалитетно и у континуитету, те да прича о наводној реконструкцији није на дневном реду.

„Резултати су видљиви: раст економије за три одсто, који је највећи у региону, очување плата и пензија, нивоа запослености, повећање нивоа производње. Ту су и многе инвестиције, од градње ауто-путева, болница, реконструкције школа, изградње вртића, бројних инфраструктурних пројеката…“, навео је Додик.

Он је нагласио да је на тај начин Влада ојачала политички оквир за Републику Српску која се препознаје као стабилна и једина самоодржива заједница у БиХ, додавши да је Српска стабилна и у безбједносном смислу.

„Не кажем да нема елемената који би могли да буду бољи. Али, нисмо ми једини гдје може бити боље. Може боље и у Америци. БиХ се, мислим на државну заједницу, не може поредити са Српском. БиХ је у расулу. Она је имагинација коју су направили странци да би се овдје забављали нашим проблемима. Видимо и шта се дешава у Федерацији, која никада није успјела да профункционише. Једноставно, Република Српска је бољи дио БиХ, то нико не може да оспори“, нагласио је Додик.

На питање хоће ли најављена приватизација Рудника жељезне руде /РЖР/ „Љубија“ утицати на односе унутар владајуће коалиције, прије свега, између СНСД-а и ДНС-а, Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да неће, те да га изненађује количина пакости која се нашла у овој причи.

„Да ли приједорске руднике треба да спашавају они који су, док су били на власти, продали 51 одсто акција ‘Арселор Миталу’ и тако Републику Српску оставили на цједилу, без права одлучивања? Сад се они представљају као спасиоци, а ми који хоћемо да Република Српска има корист од тога, не ваљамо“, истакао је Додик.

Он је рекао да ту мисли на владе ПДП-а и СДС-а, у вријеме када је предсједник Републике био Драган Чавић, те да се они данас противе томе да Српска добије 93 милиона марака, упитавши их шта је Република Српска од тада до данас добила, за тих 51 одсто продатих акција.

„Ништа, осим радних мјеста која нису угашена. Шта они хоће? Да одбијемо 93 милиона марака које нуди израелска компанија и да прихватимо ‘Миталову’ понуду од 63 милиона! Нека то кажу директно, а не између редова. Ово с њихове стране је нека сива игра. Они су дали сва права ‘Миталу’, и управљање, и пословање, и креирање расподјеле новца. А ‘Митал’ је радио на принципу трансферних цијена, чиме је значајно оштетио Републику Српску. То није питање за предсједника Републике, то је питање за органе правосуђа“, оцијенио је Додик.

Он је појаснио да је креирање добити од ­“Митала“ било уочљиво путем
трансферних цијена, што им је омогућио уговор потписан у вријеме власти Чавића, СДС-а и ПДП-а.

„Ако се искаже нека добит, они имају могућност да је, у складу са уговором, реинвестирају, без сагласности Српске. Тврдим да тај уговор има најмање четири катастрофалне ставке штетне по Републику. Нико о томе неће да прича. Чавић галами како би прикрио штетности уговора којим су се у то вријеме поносили и он, и /Младен/ Иванић и СДС“, навео је Додик, додавши да је штетно и то што се експлоатишу само најпродуктивнија поља и да се остављају такозвани џепови и рубови.

Он је рекао да је „Љубија“ сада „испала“ као главно питање у Републици Српској, додавши да јесте важно питање, али не толико.

„Важно је рећи да су та 93 милиона много више средстава за Републику Српску, него што је ‘сакупила’ опозиција у вријеме свог вођења Републике када је продала 900 предузећа за свега 20 милиона марака. Ми смо ‘Агропром банку’ продали за неколико милиона марака, а они ‘Кристал банку’ за један евро. То су њихове приватизације. Од ‘Телекома’ смо прибавили 640 милиона евра, од Рафинерије у Броду, која је била потпуно девастирана, добили смо 124 милиона… И, са­да се нађу они да ми причају о приватизацији“, истакао је Додик.

На питање колико је по интересе Републике Српске штетна политика Савеза за промјене на нивоу БиХ, предсједник Српске је оцијенио да је она направила озбиљне штете за Српску.

„Дошла је у власт у вријеме када су у БиХ били постављени односи да се више према Српској не можете понашати као у самопослузи, да узимате шта хоћете. Прије њих, СНСД и наши коалициони партнери су направили велики искорак, на који смо навикли и странце и људе у БиХ. И онда је дошао Савез за промјене, који је све вратио на старо. Покушао је све да концентрише на ниво БиХ. Од институција које то нису, желе да направе институције власти. Савјет министара по Уставу БиХ није влада, а они то покушавају наметнути. Парламент БиХ не треба да разматра свако питање, већ се тачно зна шта и о чему он одлучује. Сада сваких седам дана одржавају неке сједнице…“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је СНСД био дио власти са СДА на нивоу БиХ, али да их нису могли условљавати као представнике Савеза за промјене.

„Имали смо капацитет и, што је најважније, своје ја. Изетбеговић је покушао да са блоком око СДС-а и ПДП-а формира власт, рачунајући да ће заједно развалити Републику Српску. То им није успјело. Неће ни успјети, из дана у дан смо јачи. Нисмо издали, нисмо се продали. И ово је битно – Изетбеговић и његова СДА више не могу бити ни у каквој политичкој орбити са СНСД-ом. Нећемо са њима“, поручио је Додик.

Архива