Продаја акција РЖР „Љубија“ – база за повећање пензија и измирење обавеза према пољопривредницима

11.05.2017 Актуелно

 

Он је оцијенио да је Влада Српске учинила најбољу могућу ствар када је одлучила да прода акције и, умјесто да јој се честита, добија атмосферу која је политизована и која иде за тим да се уруши развојна шанса Српске.

Додик је поручио да продајом државног капитала у руднику и наплатом руских потраживања Влада постиже потпуну ликвидност и све заостале обавезе ће истог трена бити измирене и биће омогућен стабилан финансијски ток у року од годину и по дана, до краја идуће године.

„То је оно што је наш план, а алтернатива је да се ‘Митал’ за пет година повуче и тако остане хиљаду радника социјалних случајева, те да нам оставе празан тај простор“, додао је Додик и подсјетио да је државни капитал у РЖР „Љубија“ мањински, као да је овај рудник већ продат.

Према његовим ријечима, нема питања коме продати када дође понуда од 93 милиона КМ и гаранције првокласних банака, које „Митал“ никада није дао, јер шарлатани не добијају гаранције банака.

Додик је рекао да се власт у Српској не бави прљавим, шпекулативним новцем, као и да новац израелског инвеститора долази легалним путем банака.

„Ријеч је о замјени теза, и ми се боримо да заштитимо раднике у ‘Љубији’, али нисмо корумпирани синдикалци, као што има вођа синдиката. Добијамо гаранцију да ће тамо бити одржана запосленост три године, а наша процјена је да уколико ‘Митал’ овако буде експлоатисао рудник за пет до шест година он ће из њега изаћи и тамо неће бити ништа“, навео је Додик.

Он је оцијенио да је политизација РЖР „Љубија“ потпуно непотребна, смишљена и координисана у том погледу.

„Сви имају неки свој интерес. Неко у ‘Миталу’ мисли да би требао да настави са тим да подржава синдикат и само те руднике, а да запоставља своје законске обавезе, да нам овдје сервира принцип трансферних цијена које онемогућавају да се повећа добит и да од ње имамо корист ми као Република. Ми од акција у РЖР ‘Љубија’ ништа нисмо имали нити ишта имамо“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, сада је јасно да је приватизациони проблем и био да се узме контролни пакет од 51 одсто и да се у уговору о продаји упише да они управљају као да су 100-одстотни власници.

„Поставља се питање шта ће Републици Српској 49 одсто којим не може да управља. РЖР ‘Љубија’ је продат, ми га не продајемо, већ само покушавамо да за акције које тамо имамо добијемо одређени износ који би требало да побољша ликвидност и помогне Републици Српској“, поручио је Додик.

Он је рекао да је неколико пута већи износ који се сада добија за мањиснки дио од онога који је добијен за већински, када су га продавали они који сад највише галаме.

Предсједник Српске је поновио да нема несугласица са ДНС-ом о продаји овог рудника.

„Разговарао сам са лидером ДНС-а Марком Павићем и он је рекао да нема никаквих проблема са тим. Његова партија није у функцији ни у могућности да подржи продају акција израелском инвеститору, али он ће поштовати сваку врсту одлуке. Већина у Народној скупштини није у питању, остајемо стабилни и бавимо се другим питањима и сарађујемо у међувремену“, рекао је Додик.

Архива