Peхабилитација фашизма поприма све више застрашујуће размјере

07.05.2017 Актуелно

„У том контексту, борба за опште људске вриједности и уједињење људи под тим покровитељством постаје ефикасан механизам супротстављања напорима присталица неофашизма“, рекао је Додик за „Руску газету“.

Додик је истакао да се нови покрети са идеологијом идентичном нацизму све више шире у свијету, те да се међу њих, у извјесној мјери, могу убројати и сљедбеници радикалног ислама.

„Овакви негативни трендови угрожавају стабилност и безбједност цијелог човјечанства. Није изненађење што против тога поново иступају исте оне снаге које су се у прошлом вијеку бориле против хитлеровског фашизма, на челу са Русијом и руским народом“, додао је предсједник Српске.

Поводом манифестације „Бесмртни пук“, која ће 9. маја први пут бити одржана у Бањалуци, Додик је рекао да се Српска са задовољством придружила тој акцији, која долази из Русије и која има посебан значај у условима, када многи желе да умање српска страдања и допринос борби против фашизма, да промијене слику догађаја који су се овдје десили.

„Намјеравамо да поносно прођемо улицама нашег града и самим тим потврдимо допринос наших предака заједничкој борби против фашизма, те да се сјетимо оних који су херојски дали своје животе за нашу слободу, уз позив да се не понове трагичне грешке из прошлости“, рекао је Додик, наводећи да се акција „Бесмртни пук“ све више шири по свијету.

Он је подсјетио да су Бањалука, то подручје и српски народ који ту традиционално живи, били на страни антифашистичког покрета, те да су током те борбе страдали многи Срби.

Предсједник Српске додао је да је неспорна чињеница да је за вријеме Другог свјетског рата намјерно непосредно у близини Бањалуке смјештен један од највећих концентрационих логора Јасеновац, у којем је, како напомиње „Руска газета“, према процјенама историчара страдало више од 500.000 Срба.

Додик је нагласио да се логор налазио под управом фашистички хрватских усташких снага, које су за своје главне непријатеље прогласиле православне Србе.

„Све ово може да свједочи о томе колико код је код нас снажан отпор према фашизму и нацистичкој идеологији“, закључио је Додик.

Архива