Опозиција – политичка нејач која нема снагу ни за дневни ред

30.05.2017 Актуелно

 

„Велико је питање шта би било са Републиком Српском да, не дај Боже, такви људи преузму одговорност. Ми не би имали ништа, Република Српска би нестала. Ово говорим народу Републике Српске који то мора да зна. Ако би одговорност у име комплетног српског народа преузели /Бранислав/ Бореновић, /Вукота/ Говедарица, /Мирко/ Шаровић, /Младен/ Иванић и остали, да воде политику и одлучују, од ове Републике Српске, од Бањалуке до Требиња, за шест мјесеци не би било ништа. То одговорно тврдим, јер знам шта раде“, нагласио је Додик.

Он је упозорио да у том случају не би више било политичке снаге Републике Српске, нити било чега другог.

„Да би остварили своје подаништво које су показали према странцима и Бакиру Изетбеговићу, њима су сада главна сметња Милорад Додик и сама Република Српска. Да није тога, они би се далеко брже кретали у правцу да развласте Републику само када би успјели да је дестабилизују, а један од основних разлога зашто сада покрећу иницијативу за смјену Владе Српске јесте та дестабилизација Републике“, истакао је предсједник Српске.

Он је оцијенио да је изјава предсједника СДС-а Вукоте Говедарице попут оне „имамо аргументе али немамо руку“ „чиста глупост“, јер он очигледно не зна да су „руке аргумент“.

„Наравно да човјек некада може да буде у праву и то није спорно, али овдје је ријеч о политици, о власти, о моћи, да ли имате руке или не. Говедарица сам каже да немају руке, а гурају ту иницијативу и шта онда када то дође на дневни ред, већина ће одбити. Не знам да ли заиста неко ко жели озбиљно да се бави политиком може да помисли да ће нас уплашити и да ћемо ми рећи ‘ево биће то на дневном реду, реците шта хоћете’. Шта они мисле, јесу ли толико умишљени да су лијепи, паметни, елоквентни у тој својој издаји? То је лудост, то је политичка глупост, то су политичка ништавила која покушавају да из своје самоубијеђености пребаце одговорност на нас“, рекао је Додик.

У суштини, каже он, чињеница је да покрећу нешто за шта немају снагу и то је једна потпуна нејач у смислу политике, једна недореченост на нивоу дјечије игре.

„Ви покрећете иницијативу за смјену Владе и крива је власт што неће против себе да гласа или ми који бранимо Републику против издајника какви су ти који покрећу иницијативу. Ето нећемо да гласамо и сада нам поручујете да ћете ићи на улицу. И то поштујем, пробајте изаћи на улицу, то је израз демократије и не бјежим од тога, али немојте да ми покажемо колико има људи који су спремни да изађу да протестују против Бореновића, Црнатка, Иванића, Шаровића, Босића и осталих издајника и да видимо онда када виде ту масу шта ће они урадити“, истакао је Додик.

Он је навео да се могу имати разне иницијативе, али да се политичка снага мјери по томе да ли можете нешто да ставите на дневни ред или не. „Политичка моћ је ако можете да ставите нешто на дневни ред, а ако не можете ви сте немоћни, нејаки, немате потенцијал, нисте потентни за ту врсту приче и то се управо сада дешава са иницијативом опозиције за смјену Владе“, рекао је Додик.

Та њихова иницијатива је, оцијенио је Додик, политички игроказ који се покушава одржати на политичкој сцени у Српској и покушај да овдје праве ларму и галаму с циљем скретања пажње са потпуно несређене ситуације тамо гдје они чине власт – на нивоу БиХ.

„У сваком случају они ако желе нешто да раде, онда треба прво да се загледају у себе и да се питају шта они раде на мјесту на којем одлучују. У том смислу, они су дубоко негдје свјесни да је њихова политика – политика губитника, али да би једноставно сачували локалну пажњу у својим партијама они покушавају да ставе на дневни ред Владу, бавећи се потпуно лажним квалификацијама и темама. У тој својој немоћи они нас који добијамо изборе и за које народ Српске гласа називају да смо ненародна власт, а они који су издајници, јер су у Сарајеву све учинили да издају српске националне и политичке иинтересе себе сматрају народним. Исти ти који већ колико година дају снагу БиХ“, рекао је Додик.

У условима када је Република Српска наметнула свој политички статус у БиХ, када је била питана, када нико није могао да је заобиће, чак ни међународни фактор, каже Додик у интервјуу Срни, представници СзП су је срозали на задњу позицију у БиХ.

„Сви знају за њихове изјаве да они не морају да питају ништа Републику, мада им то нико ни не тражи, али се тражи да када неко оде у заједничке институције да је Република Српска његов број један и то по сваку цијену и по цијену фотеља, а не да буде мјесто вјежбања, односно манифестовања подаништва и издајништва. Од свих њих који тамо сједе не можете да издвојите никога ко није у некој структури и у неком смислу издао националне интересе Српске“, тврди Додик.

Он је нагласио да му је у свему томе жао што Република Српска није број један на нивоу БиХ, као што је била. „Ми смо је дигли, била је број један и нико није могао да је помјери са те позиције – ни странци, ни пријетње Америке и Запада, нити било ко други и онда су дошли ови и срозали је на готово безначајно мјесто“, навео је предсједник Републике.

Он је поручио представницима СзП да се спусте на земљу и да буду свјесни да су опозиција, да су драматично изгубили локалне изборе и да се нигдје нису показали, па ни тамо гдје су узели власт.

„Они немају политичку снагу и моћ да било шта ураде. Ушли су на ниво БиХ и срозали снагу Републике Српске, а подигли снагу Бакиру Изетбеговићу, Бошњацима и БиХ таквој кака јесте, а Републику Српску ставили на задње мјесто. И шта сад хоће – да их уважавамо. Ја их уважавам онолико колико они мене уважавају и још мање зато што су издајници. Ја никада нисам издао Републику и само сам у њиховим перцепцијама био та врста приче, али је мој политички живот показао шта сам и како сам радио“, истакао је предсједник Републике.

Коментаришући тврдње опозиције да је актуелена Влада најгора до сада, Додик је рекао да им је сигурно неко рекао да је у пропагандном смислу то добро и зато то стално понављају.

„Ево ја им поручујем да су они најгори и да нема горе структуре од ове која се сада појавила. Људи у ранијем СДС-у су имали достојанство, они су и поред свог личног губитка комодитета били спремни на индивидуалну, па чак и породичну патњу да би очували идеје. Шта ови данас имају, шта раде, гдје им је карактер, каква је њихова политика? Њима је циљ само да се одрже на позицијама, да сједе у фотељама и баш их брига, а до када ће то трајати зависи од Бакира Изетбеговића и америчке амбасадорке“, рекао је Додик.

Он је констатовао да таква политика не треба Србима, те да Срби у Републици Српској хоће аутентичне политичке представнике, јер кад они постоје онда могу да рачунају да ће Република Српска егзистирати.

Додик је напоменуо да су премијер Српске Жељка Цвијановић и Влада коју предводи, у тешким околностима глобалне кризе која није нимало била лака, донијели неколико тешких и изазовних реформских закона, а обезбиједило се и да у овом времену расте БДП три одсто, што опозиција упорно неће да призна.

„Република Српска није презадужена земља, на шта они играју неку велику причу. Српска смањује незапосленост, повећава број запослених и ниво индустријске производње“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Српску 2014. године погодила разарајућа поплава, која је „однијела“ двије милијарде КМ.

„То смо морали санирати. У тим условима, та Влада и госпођа Цвијановић заједно са мном одиграли су кључну улогу у санацији штете код становништва – ваучери и много шта друго, и сви су нас похвалили за ту врсту приче. Након тога смо се усмјерили на санацију привреде, па смо кроз Фонд солидарности креирали политике које су ишле за тим да смо обновили цијели одбрамбени систем од поплава у Републици, који нико не жели или неће да види“, истакао је Додик.

Он је додао да су у све то уложени милиони марака. „Сада могу да кажем да, уколико не дај Боже дође до падавина као што је било те 2014. године, Република Српска ће имати бар 60 одсто мање штетних ефеката него што је било“, каже Додик.

Он је додао да се у Српској граде и ауто-путеви, да ће до краја године бити спојен ауто-пут од Бањалуке преко Прњавора са Добојем, да се гради клинички центар у Бањалуци вриједности више од 200 милиона КМ, ради се на изградњи нове болнице у Источном Сарајеву.

„Због заврзламе коју је направио СДС на нивоу БиХ морало се поново ићи у процедури за болницу у Источном Сарајеву, а могли смо већ имати укровљен објекат… Сад морамо провести ту нову процедуру, па кренути за мјесец-два у њену изградњу. Све су то капитални пројекти које ми радимо. Граде се електране ‘Горњи хоризонти’, разговара се начину изградње ауто-пута кроз Српску од Вишеграда према Палама.. И они причају о томе да је нешто најгоре? Шта је најгоре?“, запитао је Додик.

Он је додао да су у српској очуване и плате и пензије, које ће од јесени бити повећане за три одсто.

„То није нимало лак напор који се чини, али се чини. Српска се стабилизује, и кад су ови то схватили, одједном су почели да галаме на њеној дестабилизацији. Сва прича је у томе“, навео је Додик.

Он, како је истакао, позива обичне људе да то разумију јер је ријеч о издајницима који „извршавају своје послове“, наводећи да је Бореновић у свакодневном контакту „десет пута са разним западним мешетарима“, што му је потврђено недавно у једном разговору.

„Они њега храбре да то уради, напросто галами. Погледајте, СДС је у суштини мало био са стране у вези с том иницијативом, то само гура ПДП. Ок, гурај. Гдје ти је снага? Нејак си, џаба се крећеш у политици, немаш ‘руку’, немаш људи, нећеш имати ни улице, правиш глупости и мислиш да си нешто важан. Овај ће те народ прозрети зато што си такав. Игноришеш вољу народа, човјече. Мораш да разумијеш у чему је воља народа“, поручио је Додик лидеру ПДП-а.

Додик је истакао да народ овдје хоће стабилност и мир.

„Народ је разумио наше поруке да у овим годинама, ако одржимо стање које смо затекли рецимо уласком свијета у глобалну кризу, то ће бити велики успјех. И ми смо то успјели. И крећемо се даље. Један од разлога зашто одлазим у Русију јесте управо то – да наставимо разговоре на стабилизацији нашег финансијског система. То су све ствари које ми радимо. А шта они раде? Чекају кад ће их неко зовнути из иностранства да каже шта би требало да раде. Па кад им кажу да то не иде баш нешто убрзано онда смишљају да као руше Владу, а немају гласове. А кад нема гласова, онда им је крив Додик зато што није хтио сам против себе да гласа. Па то је невјероватно. Каква је то логика“, запитао је Додик.

Он је нагласио да је брига лидера опозиције за Републику Српску лажна и да је њихова брига искључиво БиХ и „како ствари тамо трансферисати“.

„Кад сам дошао на мјесто премијера 2006. године затекао сам на столу 16 области у којима треба пренијети надлежност. Ниједна се није десила“, подсјетио је Додик.

Он каже да се сада први пут почиње причати у институцијама САД да је БиХ пропала земља, наводећи да је амерички званичник Хојт Ји прије неколико дана у Конгресу рекао да БиХ пријети да постане пропала држава.

„Као да већ није… Наравно да је пропала, пропала је прије него што је и постала, а они у својим квалификацијама покушавају то нешто да очувају… А кад сам ја то говорио прије неколико година онда сам био главни реметилачки фактор. Е сад, да би они колико-толико били у праву – ти који по Западу већ схватају да је БиХ пропала земља – онда им је потребан Бореновић, Црнадак, разни ти мешетари, нејаки, неизграђени политичари…“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Бореновић политичар „без ишта“, који иза себе има неколико својих полтрона, а „пола партије им се разишло“.

„И на шта ти сад јуришаш, гдје идеш, гдје су ти гласови? Што овом народу сад хоћеш дестабилизацију? Имаш изборе за годину дана, изволи изађи, побиједи – скидам капу, изгуби – бриши са политичке сцене. Невјероватно је колико смо ми њих пута побиједили на изборима, на нивоу општина, Републике, БиХ.. Не може бити Република крива за то што њих нешто као не разумије, а они су паметни. Слушао сам их како се понашају на међународним састанцима – не дао Бог овом народу да они одлучују о њему. Нема питања којег су се дотакли, а да га нису суновратили и да Република Српска није изгубила на том питању“, напомиње Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је као примјер навео ситуацију у вези са механизмом координације, који је у Савјету министара БиХ усвојен тајно, без сагласности институција Српске.

„Механизам координације су донијели тајно, Црнадак гласа, а ми појма немамо. А тај механизам координације је значио централизацију у БиХ. И онда се ми упетљамо и кажемо не дамо, испреговарамо механизам координације који први пут у БиХ у себи има неки написан и потписан унутрашњи договор. Пише да ставове може да пренесе овлаштени представник Владе Републике Српске“, рекао је Додик, наводећи да Бореновић није „никакав овлаштени представник ни за шта, нити Говедарица“.

Он је рекао да од иницијативе опозиције за смјену Владе Српске не очекује ништа осим њихове „љутње и галаме“. „Они политички нису дозрели, показују да им није стало до Српске. Добра и јака опозиција, ако хоће трансфер власти, дође у парламент за 42 гласа и то је то, ми кажемо ок. Мада ни тада не бих рекао ок, јер сам ја предсједник и одлучујем коме дајем мандат за састав Владе. А док ја сједим овдје они неће имати мандатара за састав владе“, поручио је Додик.

Говорећи о односима унутар владајуће коалиције у Српској коју чине СНСД, ДНС и СП, Додик је рекао да су представници ових партија у свакодневном контакту и да су односи у реду, иако има неслагања у неким питањима.

„Зашто људи мисле да ту мора да све буде хомогено? У једној породици односи нису хармонични до те мјере да тече мед и млијеко, тако да је немогуће у оквиру политичких партија и група очекивати потпуну хомогенизацију на сваком мјесту. Наравно да постоји понекад и питање које нема подршку свих. Зашто се од тога прави прича“, запитао је Додик.

Додик је у интервјуу Срни оцијенио да су се лидери опозиције наивно понадали да ће имати већину у скупштини за доношење дневног реда.

„Откуд сад да ДНС неће подржати њихову иницијативу, да није на њиховој страни на гласају за то? Гдје им је 42 посланика и са ДНС-ом, гдје су? Па и ако имате 42 онда имате мене, како ћете проћи мене? Према томе, шта радите? Шта хоћете, да овдје скупите своје истомишљенике? Скупите кога хоћете, ја се нисам бојао далеко јачих и већих пријетњи па што бих се сад бојао“, рекао је Додик.

Додик је додао да му власт „није дата до краја живота“ и да постоји крај мандата.

„Ако не добијемо нови мандат, у реду, ок, дижемо капу… Тако смо урадили када је Иванић дошао 2000. године. Шта је сад толики проблем? А тада су забрљали до те мјере да смо на крају ми морали ускакати да спасемо Републику“, подсјећа Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је Српска 2005. године потпуно била изгубила своје достојанство, да нико није вјеровао у идеју Републике Српске.

„Онда смо ми 2006. године кренули и вратили снагу Српској и данас Република има достојанство међу својим људима. Они су то били изгубили за својих пет година власти. И сада губимо достојанство захваљујући њима, али ми се боримо за наш статус и борићемо се“, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива