Повећање пензија биће финансирано из доприноса, као и до сада

30.05.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је подсјетила да је Влада прошле године преузела обавезу да се из Буџета, трезорским пословањем, извршава та обавеза чиме је пензиони систем, односно сама исплата пензија уведена у један систем редовности, при чему се сада пензије исплаћују у року од седам дана када је ријеч о Републици Српској, након чега се пензије исплаћују за пензионере који живе у иностранству, а некада је то било 30 дана.

„У претходном периоду повећали смо пензије од 11,3 одсто. Сада смо најавили повећање у два корака – једно од три одсто које ће се одности на октобарску пензију, а онда наредне године додатних два одсто како бисмо испунили своју обавезу која је дефинсина закључком Народне скупштине“, појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада имала намјеру повећати пензије и да није било тог закључка.

„Пензије ће се исплаћивати као и до сада, то је укалкулисани трошак за који смо знали и за који смо се свјесно опредијелили и поред притисака да се та одлука раније донесе и почне примјењавати од почетка ове године. Ми смо и тада рекли пензионерима да ће, када то буде могуће и када будемо били сигурни да је то могуће, пензионери бити обавијештени и јуче смо их обавијестили да ће повећање пензија бити од октобарске пензије“, нагласила је Цвијановићева.

Архива